Učitavanje
Međupredmetna tema
Održivi razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Deforestacija

1. razred srednje škole

2. razred srednje škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Deforestacija kroz vrijeme - interaktivna karta

Pogledajte interaktivnu kartu deforestacije Europe posljednjih 3 000 godina. Istražite trendove deforestacije u pojedinim dijelovima Europe u prikazanom razdoblju. Pokušajte ih povezati s uzrocima.

U kojem je razdoblju deforestacija bila najintenzivnija? Razmislite zašto. Kada se počeo mijenjati taj trend? Što se događa s površinama pod šumama u pojedinim dijelovima Europe od tog razdoblja do danas?

Uzroci i posljedice deforestacije

Koje je značenje šuma za život čovjeka? Koji su uzroci, a koje posljedice nestanka šuma?

Pogledajte video i upoznajte negativne posljedice deforestacije.

Deforestacija ili krčenje šuma Šume su jedan od najvećih prirodnih resursa na Zemlji i održivost života ovisi uvelike o njima. Gotovo za 1,6 milijardi najsiromašnijih stanovnika Zemlje, šuma je gotovo jedini izvor života. Ona je njihova smočnica, ljekarna, zaštita te izvor energije i građevinskog materijala. Brojne su globalne prednosti šuma. Šumska vegetacija učvršćuje tlo te tako sprječava erozije i klizanje tla te usporava lavine. Šuma pomaže u pročišćavanju kopnenih voda i umanjuje utjecaj poplava. Svima je poznata uloga šume u održavanju klime. Prisutnost šume na nekom području rezultira oslabljenim vjetrovima, manjim promjenama temperature zraka, a samim time i blažom, uravnoteženom klimom. Šumska vegetacija pomaže nam u borbi protiv globalnog zatopljenja. Biljke procesom fotosinteze koriste ugljikov (IV) oksid i na taj način smanjuju njegov udio u atmosferi. Istovremeno oslobađaju kisik koji je brojnim organizmima nužan za preživljavanje. No, unatoč svim ovim prednostima, godišnje se izgubi/raskrči šumska površina veličine Grčke. Veliki dio problema je ilegalno rušenje stabala, no vrlo često niti ono zakonom dopušteno rušenje nije realno. Naime, sijeku se puno veće količine stabala nego što ih šuma može prirodno obnoviti. Ako tome dodamo i plansko krčenje šuma radi stvaranja obradivih površina te površine na kojima bi se mogla uzgajati stoka, nije ni čudo što je šuma sve manje. Pritom, osim globalne štete, najviše stradavaju upravo oni najugroženiji stanovnici Zemlje. Nestankom šume nestaje i njihova osnova za preživljavanje. Brojne su studije pokazale da uz pravu edukaciju o održivom razvoju i upravljanju šumom, lokalno stanovništvo može imati veliki utjecaj na svoje preživljavanje i očuvanje šuma jer borbom za šumu, bore se i za svoj život.. Transkript: .

Razmislite o informacijama iz videa. Kako možemo spriječiti krčenje šuma? Postoji li ipak način da očuvamo šume, a istovremeno živimo od njih?

Kviz

Riješite kviz i provjerite što ste naučili o deforestaciji.

Istražite što je s problemom prekomjerne sječe šuma u Hrvatskoj, kroz povijest i danas. Koliki je postotak Hrvatske prekriven šumama? Na kojem smo mjestu po postotku prekrivenosti šumama u Europi? Razmislite i istražite koji su razlozi takvog ranga.