Geografija 5

Geografija 5, digitalni obrazovni sadržaj za peti razred osnovne škole

  • Marija Buhin Huzanić
  • Siniša Kljajić
  • Ivan Paradi
  • Tina Pavlić
  1. Hrvatska kao dio Europe

    Koliko dobro poznaješ svoju domovinu? Znaš li da je ona dio jedne velike zajednice?

    Klikom ovdje doznati ćeš više o našim državnim granicama, o ljudima i izumima po kojima je Hrvatska poznata u svijetu te ćeš bolje upoznati hrvatske županije. Saznati ćeš da su regije Hrvatske bile pod različitim kulturnim utjecajima što se ogleda čak i u hrani. No, to nije sve. Saznati ćeš da Hrvatska ima važan položaj u Europi te da smo dio jedne velike zajednice- Europske unije.

  2. Treći kamenčić od Sunca

    Upoznaj svoju Zemlju! Upoznaj planet na kojem živiš. Kako to Zemlja izgleda iznutra i izvana, zašto su neke planine tako visoko narasle i zašto se sva voda uvijek vraća na Zemlju? Ovo su samo neka pitanja čije odgovore ćeš pronaći u ovoj cjelini.

  3. Fotografija prikazuje srebrno-crni kompas položen na kamenje uz morsku obalu.

    Gdje? Kamo? Kuda?

    Kako bi uvijek znao/znala gdje se nalaziš, kamo i kuda trebaš krenuti, moraš se znati orijentirati i služiti kartom. U ovome modulu upoznaj vrste i elemente karte. Vježbaj orijentaciju u prostoru kako se nikada ne bi izgubio/izgubila, niti trebao/trebala bacati kamenčiće kao Ivica i Marica.

  4. Hrvatskom ravnicom

    Hrvatskom ravnicom do dinarskih planina, preko rijeka i jezera upoznat ćeš primjere voda na kopnu i različite reljefne oblike i u Hrvatskoj i svijetu. 

  5. Idemo na more

    Hrvatska je zemlja jedinstvenih prirodnih ljepota. Visoke planine dinarskog kraja budno stoje nad krškim rijekama i poljima te ponosno paze na obalu s tisuću otoka usred plavetnila Jadranskog mora.

  6. Putujmo svijetom

    Putovanjem svijetom od Norveške, Sahare, Maldiva pa do Japana i Hawaiia upoznat ćeš se s mehanizmima nastanka i oblikovanja reljefa na Zemlji. Susrest ćeš se s opakim vulkanom, uroniti u vrući pijesak i izroniti u dobokim zaljevima. Preživjet ćeš potres i tsunami i postati bogat/bogata za jedno prekrasno životno iskustvo.