Učitavanje
Međupredmetna tema
Poduzetništvo
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Zarada je u kutiji

6. razred osnovne škole

7. razred osnovne škole

8. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Prisjetite se nekih uporabnih predmeta koje ste dobili na poklon ili kupili kao suvenir. Sigurno je negdje na 'počasnom' mjestu neka kutija ili kutijica u koju se može pohraniti pismo, odložiti prsten i lančić, spremiti ključeve od stana...

Uporabni predmeti / suveniri

Pogledajte u fotogaleriji slike raznih kutija i kutijica. Opišite kojeg su oblika koristeći nazive geometrijskih tijela. Čemu bi sve mogle poslužiti te kutije?

Obratite pozornost i na njihov dizajn: boju, ukrase, ornamente, materijal od kojeg su izrađene. Pronađite one kutije koje bi mogle biti i u funkciji suvenira.

Galerija. Slika 1. Tri ukrasne kutije različitog oblika (ovalna, pravokutna i kockasta), umotane u točkasti ukrasni papir i ukrašene zelenom vrpcom.. Slika 2. Ukrasna kutije u obliku pravilnog šesterokuta. S jedne strane je narančasta kutija ispunjena cvjetovima. S druge strane je ružičasta kutija s uzorkom u kojoj je sadržaj lijepo omotan ukrasnim papirom.. Slika 3. Tamnije ljubičasta šesterokutna kutija istih stranica sa svjetloljubičastom ukrasnom trakom povezanom u mašnu na sredini poklopca.. Slika 4. Metalna dugačka poluotvorena šesterokutna kutija ukrašena ornamentalnim uzorkom. Poklopac je pričvršćen za donji dio kutije. Na poklopcu je uzdignut šesterokutni dio istaknutih rubova. Na sredini poklopca je metalni, plošni, zlatni ukras.. Slika 5. Kvadratne kutije različitih veličina, omotane crvenim ukrasnim papirom sa svjetlucavim srcima. Sve kutije povezane su crvenim trakama s mašnama.. Slika 6. Drvena okrugla kutija reljefno obrađenog plašta i poklopca koji je na nju oslonjen. Poklopac je ukrašen ružom, a plašt cvjetnim motivom. Kroz perforirane rubove provučen je liko.. Slika 7. Piramidalna, ružičasta kartonska kutija s tamnijom ružičastom vrpcom na vrhu.. Slika 8. Drvena kutija bogato ukrašena različitim geometrijskim ukrasima u smeđe-bež tonu.. Slika 9. Ukrasna kutija pravokutnog oblika omotana ljubičastim ukrasnim papirom i ukrašena zlatnom vrpcom.. Slika 10. Crna kartonska ukrasna kutija piramidalnog oblika s bordo vrpcom.. Slika 11. Drvena, plitka, četvrtasta kutija s poklopcem spojenim s donjim dijelom. Dno kutije i donji dio poklopca obloženi su crvenom tkaninom. Stranice kutije izvana su ukrašene.. Slika 12. Kartonska kutija piramidalnog oblika zavezana vrpcom od špage..

Pokušajte sami

Osmislite svoj dizajn ukrasne kutije koji će biti primamljiv potencijalnim kupcima. Kutija može biti oblika bilo kojeg geometrijskog tijela. Izradite svoj model od izabranog materijala (karton, stiropor i sl.) i ukrasite ga po želji.

Pazite! Kutija mora imati i poklopac kako bi u svojoj unutrašnjosti sakrila neke dragocjenosti. Izradite i troškovnik u koji ćete uračunati trošak materijala za kutiju s poklopcem, ukrase na kutiji, kao i utrošene boje.

Rotirajući 3D modeli tijela

Najprije odaberite volumen svoje kutije. Zatim, koristeći interaktivne 3D modele geometrijskih tijela u nastavku, istražite moguće dimenzije svoje kutije, kao i poklopca prema volumenu za koji ste se odlučili. Tako ćete lakše izraditi svoj model od izabranog materijala.

Pomoću klizača u 3D modelima podesite duljine bridova i visinu odabranog modela tijela. Automatski se izračunava volumen tog tijela. Tako možete ispitati različite mogućnosti duljine bridova u odnosu na volumen. Oplošje morate izračunati sami kako biste mogli izračunati trošak materijala za kutiju i poklopac.

Sve promjene možete pratiti na 3D modelu tijela koji se prikazuje i tako odabrati vama najprivlačniji model kutije. Na kraju izradite mrežu tijela kako biste iz nje napravili model od izrabranog materijala.