Učitavanje
Međupredmetna tema
Učiti kako učiti
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Udah, izdah

1. razred srednje škole

2. razred srednje škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Sjetite se neke situacije zbog koje ste se osjećali uznemireno. Jeste li osjećali pojačano lupanje srca? Kakvo je bilo vaše disanje? Prisjetite se i ostalih tjelesnih reakcija u toj situaciji.

Vježba disanja

Kad smo u nekoj situaciji koja nas uznemiruje, i sami osjećamo neke tjelesne reakcije koje mogu biti više ili manje izražene. Svatko od nas osjetio je u takvim situacijama reakcije kao što su pojačano znojenje, osjećaj vrućine, pojačano lupanje srca, ubrzano i plitko disanje i sl.

U sljedećem videu pogledajte kako možemo regulirati disanje u takvim situacijama. Obratite pozornost na prikazanu tehniku disanja i način njezina izvođenja, kao i dobrobiti takvog disanja. Predlažemo da izvedete vježbu prateći video.

Ima trenutaka kada tvoj mozak izgubi kontrolu, pogotovo kada si u strahu ili nervozan. Na primjer, prije velikog testa. Ili kada vidiš nasilnika kako ti se približava. Tada tvoje disanje postaje plitko, misli koje ti prolaze kroz glavu ne možeš kontrolirati, sve te tjera na bijeg iz te situacije. U tom trenutku je od presudne važnosti duboko disati, tako da racionalni dio tvog mozga može preuzeti kormilo. Zamisli da se ispod tvojih pluća nalazi balon koji sa svakim tvojim udahom postaje sve veći. Kada naraste, probušiš ga i polako, sa izdahom, puštaš zrak da izađe iz njega. Dok tako dišeš, vizualiziraj svoj balon kako se napuhuje i polako ispuhuje. Namjesti jezik tako da dodiruje čvrsti greben koji se nalazi sa stražnje strane gornjih zubi. Sada slijedi vježba. Namjesti se u ugodan položaj na stolcu, sjedni uspravno, ako želiš, možeš i zatvoriti oči. Namjesti jezik tako da dodiruje stražnju stranu gornjih zubi. Duboko udahni kroz nos i neka udah traje 5 sekundi. Zadrži dah 2 sekunde te polako, kroz 5 sekundi, izdahni na usta. Udah….zadrži dah…izdah. Udah…zadrži dah…izdah. Udah…zadrži dah…izdah. Udah…zadrži dah…izdah. Na kraju zadnjeg ciklusa disanja, opusti se i usmjeri svoje misli na to kako se osjećaš. Kraj vježbe neka bude poticaj na unutarnji i vanjski osmijeh. Što ćeš češće provoditi tu vježbu, primijetit ćeš da postaješ smireniji i ne dopuštaš da te gubitak kontrole u potpunosti obuzme i uništi ti dan. Racionalni dio mozga će preuzeti kormilo nad tvojim životom. Suočit ćeš se s neugodnim situacijama mudro i smireno.. Transkript: .

Koja tehnika disanja nam pomaže kad smo uznemireni? Koje su njezine dobrobiti?

Kako ste se osjećali nakon vježbe disanja?

Ukoliko redovito izvodite vježbe disanja, vrlo brzo ćete osjetiti dobrobiti ovladavanja kvalitetnim disanjem.

Kalkulator idealnog plina

Prisjetite se prethodnog videa i vježbe disanja koju ste upoznali. Što mislite, kojim se načinom disanja u organizam unosi više kisika – dubokim i sporim ili plitkim i brzim disanjem? Koristeći sljedeći interaktivni kalkulator možete izračunati množinu kisika i provjeriti svoju pretpostavku.

UPUTE ZA UPORABU KALKULATORA

Kalkulator omogućava izračun množine plina na temelju tri ulazna podatka: volumen udahnutog ili izdahnutog plina, temperatura i tlak zraka. Za izračun je potrebno izmjeriti ili očitati podatke o temperaturi i tlaku zraka, te izmjeriti volumen udahnutog ili izdahnutog plina.

Pomoću kalkulatora moguće je izračunati jednu od četiri veličine na temelju podataka o preostale tri veličine.