Učitavanje
Međupredmetna tema
Osobni i socijalni razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Volontiranje

6. razred osnovne škole

7. razred osnovne škole

8. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Znate li što je volontiranje? Postoji li u vašoj školi volonterski klub ili slična organizacija? Poznajete li neku osobu koja se bavi volontiranjem?

Zašto volontirati?

Pogledajte video i saznajte tko sve može volontirati, koje su zajedničke osobine volontera te koje sve dobrobiti može donijeti volontiranje.

Volontiranje je dobrovoljni angažman pojedinca, koji se zasniva na dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti. Zakon o volonterstvu prepoznaje i definira volontiranje kao „dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit bez potraživanja imovinske koristi“. Volontiranje može biti dugotrajno ili kratkotrajno; DUGOTRAJNO VOLONTIRANJE je ono koje volonter obavlja redovito i kontinuirano, na tjednoj osnovi u razdoblju od najmanje tri mjeseca bez prekida, a KRATKOTRAJNO VOLONTIRANJE može biti jednokratno ili povremeno u ograničenom vremenskom periodu. Važno je naglasiti da volontirati može svaka osoba starija od 15 godina, a volontiranje osoba mlađih od 15 godina omogućeno je odgojem za volontiranje kroz odgojno-obrazovne institucije. Ako je osoba maloljetna, može volontirati uz pisano odobrenje roditelja/skrbnika. Ono što je zajedničko svim volonterima je: • ISKRENOST u želji za pomaganjem, • OSJETLJIVOST za vrstu i način rada organizacije u kojoj se volontira, • ODGOVORNOST za zadatak koji se prihvati, • POŠTOVANJE privatnosti organizacije i njezinih članova, • STRPLJENJE u odnosu prema drugim članovima, volonterima, zaposlenicima, • SPOSOBNOST prihvaćanja prilike za pružanjem pomoći, • SURADNJA i volja u poštovanju individualnih razlika. * S ciljem zaštite volontera/ki 2007. godine donesen je Zakon o volonterstvu kojim su propisana PRAVA I OBAVEZE VOLONTERA. DOBROBITI VOLONTIRANJA. Volonterstvo obuhvaća široki spektar različitih poslova i aktivnosti koji u konačnici polučuju brojne dobrobiti za volontere: učenje novih vještina, pomaže vam da ostanete aktivni, popunjava praznine u vašem životopisu, može dovesti do zaposlenja, pruža terapijski učinak, može poboljšati društvene vještine, može vas naučiti onome što je uistinu važno, pomaže u stjecanju novih prijatelja i poznanika, pomaže cjelovitom razvitku.. Transkript: .

Prava i obveze volontera propisani su Zakonom o volonterstvu. Pokrenite zvučni zapis i poslušajte.

Razmislite i predložite neku konkretnu volontersku akciju u koju biste se mogli uključiti.

Kviz

Riješite kviz i provjerite koliko znate ili ste naučili o volontiranju.

#1 Kolekcija zadataka

Označi točan odgovor.
Zakon o volonterstvu donesen je:

Volontiranje je dobrovoljni angažman pojedinca, koji se zasniva na dobroj volji, aktivizmu i solidarnosti.

Prava i obveze volontera regulirani su Zakonom o volonterstvu.

Označi točne odgovore.
Koje su dobrobiti volontiranja?

Volonteri su pomagači, ali i pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji odgovornih, aktivnih i humanih zajednica. 

Kratkotrajno volontiranje je ono koje volonter obavlja redovito i kontinuirano, na tjednoj osnovi u razdoblju od najmanje tri mjeseca bez prekida.