Učitavanje
Međupredmetna tema
Poduzetništvo
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Primitak i trošak

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Mali milijarder

Razmislite što za vas znači riječ bogatstvo. Je li bogatstvo uvijek vezano uz novac? Da vam netko ponudi stotinu čokoladica, da, primjerice, očistite kuću ili obojite ogradu, biste li pristali na to? Ili biste bili sretniji da vam ponudi stotinu kuna?
Što mislite koliko biste novaca trebali imati da imate više prijatelja i budete sretniji u životu? Kad biste imali puno novaca, biste li ih darovali nekomu ili biste većinu zadržali za sebe?
Poslušajte prepričani ulomak iz romana Mali milijarder i saznajte što je važno u životu jednoga bogatog školarca.

Prisjetite se što ste čuli u prepričanome ulomku. Pogledajte prepričani ulomak iz knjige u obliku stripa te klikom na sliku okrenite karticu i odgovorite na pitanja.

Razmislite o tome kolika je vrijednost 50 funti u kunama, a zatim provjerite točnu vrijednost jedne funte u tečajnoj listi na stranici Hrvatske narodne banke (Funta je valuta koja se koristi u Velikoj Britaniji.). Je li moguće da i vi dobijete od prijatelja toliko novaca? Što biste napravili s tim iznosom? Razmislite i odgovorite na ova pitanja.

Kviz - primitak ili trošak?

Razmislite o svojem džeparcu. Kako dolazite do džeparca i kako ga trošite? Osim što ga možete dobiti od roditelja i obitelji, džeparac možete zaraditi obavljajući sitne poslove ukućanima ili susjedima pa možemo reći da je to onda primitak.
Pogledajte sljedeća pitanja i pokušajte pronaći razliku između primitka i troška, a nakon toga razmislite o tome kako bi mogli povećati svoje primitke i smanjiti troškove. Prisjetite se svojih troškova u tjednu ili mjesecu, a zatim pokušajte izraditi svoj plan primitaka i troškova te nakon rješavanja kviza unesite te podatke u tablicu.

Razmislite o tome kako bi mogli povećati svoje primitke i smanjiti troškove. Pokušajte izraditi svoj kućni financijski plan s primicima i troškovima.