Učitavanje
Međupredmetna tema
Osobni i socijalni razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Kakva sam osoba

6. razred osnovne škole

7. razred osnovne škole

8. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Svako stablo na svoj način

Kao što u prirodi razlikujemo više stotina biljnih vrsta, tako smo i mi ljudi po mnogočemu isti (pa se svi nazivamo ljudima), ali i po mnogočemu različiti. Preselimo se nakratko u biljni svijet.

Galerija. Slika 1. Kakva sam osoba. Slika 2. Debelo razgranato stablo koje se čini kao da je napravljeno od mnoštva slijepljenih grana. Slika 3. Šuma u kojoj po nazubljenom obliku lista vidimo da se radi o hrastovima. Slika 4. Rascvjetano stablo s ružičastobijelim cvjetovima nazubljenih latica usmjerenih prema gore. Slika 5. Plod na nekom stablu, zelene boje, ovalnog oblika bockave površine. Slika 6. Crne bobice koje rastu kao da su omotane oko stabla. Slika 7. Starije stalo jabuke. Jabuke su crvene. Ima ih na stablu i na podu. Uz stablo su prislonjene drvene ljestve.. Slika 8. Stablo s naboranom, hrapavom korom i širokom zelenom krošnjom; snimljeno je od dolje prema gore; ne vidimo mu ni početak ni kraj.. Slika 9. Tanke grane nekog stabla na kojoj sjedi manji majmun. Slika 10. Voćnjak sa stablima trešanja punim crvenih plodova. Slika 11. Grana drveta sa sitnijim listovima. Slika 12. Gusta borova šuma snimljena iz zraka.

Odaberite jedno stablo koje se po vašem mišljenju najviše istaknulo među svima prikazanima. Obrazložite svoj odabir.

Što odabrano stablo govori o meni?

Rastem kao stablo

Odrastanjem napredujemo kako u pogledu sposobnosti i znanja, tako i u pogledu osobnosti. Na one dijelove osobnosti koji nam ne donose zadovoljstvo moguće je utjecati, a prvi korak ka tome je postavljanje ciljeva. Čini ti se kao nepotrebno i dosadno? Postavljanje ciljeva donosi samo suprotno od dosade. Provjeri na svojem primjeru.