x
Učitavanje

2. Promet

Igor Naglić, Petar Dobrić
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU

Jeste li znali?

Električni automobil vozilo je koje upotrebljava električnu energiju pohranjenu unutar akumulatorskih spremnika (baterija). Porastom broja električnih vozila potrebno je osigurati veću količinu električne energije iz obnovljivih izvora energije: hidroelektrana, vjetroelektrana i solarnih elektrana.

Jeste li znali?

Pješaci Kako su se mijenjali dodatci za vozila tako se mijenjaju i stvari koje nose pješaci. Ako ste na cesti kao pješak, naravno da morate nositi reflektirajuću odjeću da bi vas vidjeli drugi sudionici u prometu. No, i obuća pješaka se mijenjala. Od drvenih klompi do svjetlećih tenisica. Svjetleće tenisice osmislio je Robert Greenberg pod nazivom LA Lights. Prvo su bile modni hit za djecu, no kasnije su korištene i kao oprema za preživljavanje djece koja se izgube za vrijeme oluje.

Jeste li znali?

Kružni tok (rotor) vrsta je raskrižja u kojem se vozila kreću u smjeru suprotno od kazaljke na satu. Označen je vertikalnom signalizacijom i prometnim znakom “Cesta s prednošću prolaska”. U Zagrebu je 26. siječnja 2020. godine otvoren rotor na koji su postavljene oznake na kolniku, prometni znakovi i semafori (osam).

Jeste li znali?

Semafor za pješake koji gledaju u sadržaj na mobilnom telefonu ima upozoravajuću ulogu. Kad se uključi crveno svjetlo na pješačkom prijelazu, svjetlost se reflektira u smjeru nogostupa i projicira na ekrane mobitela u koje pješaci gledaju. Ekrani na mobitelima poprime crvenu boju zbog čega pješaci podignu glavu i zaustave se. Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji koju projicira semafor, crveno svjetlo projicira se i na pješačkom nogostupu pa ga pješaci mogu uočiti perifernim vidom.

Jeste li znali?

Rent-a-Bike Koliko je važno znati prometna pravila pokazuje i trend iznajmljivanja bicikala u sve više gradova. Rent-a-bike povećava broj sudionika u prometu koji će zbog nedostatka biciklističkih staza i biciklističkih trakova voziti bicikle ulicama gradova. Ako se nađete u drugom gradu ili zemlji, morate znati prometna pravila koja su ista u većini zemalja.

Povratak na vrh