x
Učitavanje

5. Kultura i mediji

Tamara Gazdić-Alerić, Ana Širinić, Ivan Pavlović
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU

Jeste li znali?

Multimediji ili višemedijska sredstva istodobno prenose zvuk, tekst i sliku. Interaktivni mediji novi su mediji poput mrežnih stranica (web-portala), društvenih mreža i zabavnih kanala (npr. Youtubea, televizijskih i radijskih kanala i sl.) koji omogućuju razmjenu poruka između pošiljatelja i primatelja. Primatelj može ostavljati komentare, svoje pohvale i dijeliti sadržaj drugima.

Jeste li znali?

Od kada se potkraj 2019. pojavio koronavirus, golema količina informacija velikom se brzinom proširila putem medija. Upravo je količina i brzina njihova širenja bila odličan temelj za lažne vijesti o tome virusu – načinima kako se prenosi, kako se manifestira i kako je nastao. U sveopćoj panici koja je nastala ključnu ulogu u prenošenju istinitih i točnih vijesti, uz liječnike i epidemiologe, imaju i fact-checkeri, novinari koji provjeravaju točnost informacija o koronavirusu na internetu.

Jeste li znali?

Nije dopušteno prikriveno i prijevarno oglašavanje. Prikrivenim oglašavanjem smatrat će se svaka novinarska forma (pisani tekst, fotografija, slika, crtež i dr.) koja je na bilo koji način plaćena, a nije jasno označena kao oglašavanje.”(Zakon o medijima, članak 20)

Jeste li znali?

Na hrvatskome jeziku o poznatom slikaru možete čitati u knjigama Salvador Dalí, Dnevnik genija te Carmen Domingo, Gala-Dalí.

Jeste li znali?

Znate li... Riječ zbiljokaz hrvatska je zamjena za stranu englesku riječ reality show.

Jeste li znali?

Pravo na očuvanje kulturnog identiteta, osobito nacionalnih manjina, ostvaruje se u demokratskim zemljama odgovarajućim zakonskim uredbama. One štite i pogoduju njihovom zasebnom kulturnom položaju i razvitku (škole, kulturne ustanove, izdavaštvo i dr.).

Povratak na vrh