European Union flag

Priroda 6

Digitalni obrazovni sadržaj za 6. razred osnovne škole za predmet priroda

Autori
Ana Lopac Groš, Ozrenka Meštrović, Marko Ćaleta
Moći ću
Objasniti organiziranost prirode uspoređujući cjelinu i sastavne dijelove.
Objasniti međusobne odnose živih bića s obzirom na zajedničko stanište.
Raspravljati o važnosti održavanja uravnoteženog stanja u prirodi i uzrocima njegova narušavanja.
Objasniti značenje ciklusa na primjerima iz žive i nežive prirode.
Analizirati prijenos i pretvorbu energije u živim i neživim sustavima.
Tumačiti uočene pojave, procese i međuodnose na temelju opažanja prirode i jednostavnih istraživanja.
Objasniti osnovne principe znanosti te odnose znanosti, tehnologije i društvenoga napretka.
1

Dio smo Svemira

Ovo je prvi modul digitalnih obrazovnih sadržaja za šesti razred, a sastoji se od četiri jedinice tijekom kojih ćete se upoznati s osnovnom građom i uvjetima koji vladaju u svemiru, Sunčevom sustavu i na Zemlji. Proučavat ćete što to naš planet čini idealnim mjestom za razvoj i život organizama. Naučit ćete kako energija mijenja oblik i povezuje živa bića i neživu tvar. Započnimo s učenjem.
2

Samo mijena stalna jest

Četiri jedinice koje čine ovaj modul posvećene su promjenama i ciklusima u živoj i neživoj prirodi. Razumijevanje sadržaja ovoga modula olakšat će vam interaktivni zadaci i videozapisi. Uz modul je vezan i kviz od deset pitanja pomoću kojega ćete moći provjeriti svoje znanje.
3

Organiziranost u prirodi

Da bismo lakše proučavali prirodu, promatramo ju na različitim organizacijskim razinama. Bilo da promatramo složenost građe ili hranidbene odnose, važno je uočiti ravnotežu. Četiri jedinice ovoga modula, koje sadrže različite interaktivne zadatke, videozapise i kvizove, omogućit će vam da saznate na koji se način održava prirodna ravnoteža i što se događa ukoliko se ona naruši.
4

Očuvanje prirode

Što je održivi razvoj i koja onečišćenja već postoje možete saznati u dvjema jedinicama ovoga modula. Kako razvijati tehnologiju i industriju, a pritom ne dodatno naškoditi okolišu? Kako živjeti u skladu s održivim razvojem? Odgovore saznajte rješavajući interaktivne zadatke i kvizove te gledajući videe koji će vam omogućiti razumijevanje ove složene teme.