Učitavanje
Međupredmetna tema
Zdravlje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Dobrobiti vježbe

6. razred osnovne škole, 7. razred osnovne škole, 8. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Bavite li se nekim sportom? Vježbate li redovito? Koliko minuta dnevno provedete vježbajući? Mislite li da je redovita tjelesna aktivnost bitna?

Zašto je vježbanje korisno?

Pogledajte video i saznajte koje dobrobiti redovito vježbanje ima za naše tijelo i mozak.

Zašto je važno vježbati? Čitajući savjete o očuvanju zdravlja organizma uvijek ćete se susresti sa savjetima o redovitoj tjelovježbi. Svima su dobro poznati učinci tjelovježbe na mišiće, srce i pluća, no zašto se tjelovježba toliko povezuje sa zdravljem ostalih organa i sustava? Redovito vježbanje pomaže u održavanju tjelesne mase, pomaže u jačanju mišića i kostiju te smanjuje rizik od ozljeda, ali smanjuje i rizik od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem poput raka, dijabetesa te bolesti srca i krvnih žila. Vježbanje povisuje srčani ritam te krv brže kola našim tijelom pa samim time brže donosi kisik do svih organa u tijelu. Organi imaju više energije za rad, a štetne i nepotrebne tvari se brzo izlučuju van iz njihova metabolizma. Istraživanja su pokazala da je dovoljno 30 minuta tjelovježbe dnevno 3-4 puta tjedno kako bi sačuvali i produžili zdravlje našeg organizma. Idealne vježbe su aerobne, kardio vježbe koje podižu broj otkucaja srca. Vježbanje ima svoje kratkotrajne i dugotrajne učinke. Npr. vježbanje će automatski pojačati izlučivanje neurohormona poput serotonina, dopamina i noradrenalina koji će vam popraviti raspoloženje odmah nakon vježbanja. Dugotrajno će smanjiti stres, nervozu i osigurati miran san. Vježbanjem ćemo stimulirati i proizvodnju hormona zaduženih za rast moždanih stanica, što će dovesti do promjena i u građi mozga (pogotovo na području hipokampusa i prefrontalnog režnja). Prefrontalni režanj nalazi se na području našega čela i zadužen je za donošenje odluka, koncentraciju, pažnju i osobnost. Hipokampus se nalazi u središnjem području mozga i ključan je za stvaranje i očuvanje dugoročnih sjećanja. Dakle, vježbanjem jačamo ova dva područja mozga što nam omogućava bolju koncentraciju i pozornost, bolju koordinaciju pokreta, brže reflekse, ali i dalekoročnu zaštitu od degenerativnih bolesti poput demencije i Alzheimerove bolesti. Nakon što ste čuli koje sve prednosti osigurava vježbanje, mislim da ste spremni odabrati neku tjelesnu aktivnost koja će vas učiniti sretnim i zdravim. Početni muskulfiber mala je žrtva za sve ostale benefite. Sretno!. Transkript: .

Razmislite trebate li promijeniti životne navike i povećati prosječnu dnevnu tjelovježbu? Djeci od 5 do 18 godina preporuča se barem jedan sat umjerene do snažne tjelesne aktivnosti na dan. Pokušajte to uključiti u svoju dnevnu rutinu (vožnja biciklom do škole, hodanje, nogomet s prijateljima, bavljenje nekim sportom itd.).

Kalkulator izračuna ITM

ITM je skraćenica za indeks tjelesne mase. Možda ga poznajete i kao BMI, što je skraćenica engleskog naziva Body Mass Index. Indeks tjelesne mase pomaže kod određivanja idealne tjelesne mase, a dobije se tako da se tjelesna masa osobe podijeli s kvadratom iznosa njene visine. Važnu ulogu pri određivanju idealne tjelesne mase igra dob i spol. Osobe koje puno vježbaju vrlo često imaju izuzetno visok ITM. Više informacija o vašem tjelesnom zdravlju vam može dati analiza sastava tjelesne mase.

Upišite u ovaj kalkulator masu, visinu, dob i spol i pogledajte ima li osoba normalnu tjelesnu masu ili ne.

Ukoliko je prema ITM kalkulatoru tjelesna masa u zdravom rasponu osoba treba nastaviti s pravilnom prehranom i dovoljnom tjelesnom aktivnošću.

Što treba učiniti ukoliko je osoba pothranjena? A što ako osoba ima prekomjernu tjelesnu masu?

Mjere za smanjenje zdravstvenih rizika obvezno komentirajte s liječnikom.