C.5.1.A. Prepoznaje rizike s kojima se susreću mladi vozači automobila i motocikla.
C.5.1.B. Analizira opasnosti iz okoline, prepoznaje rizične situacije i izbjegava ih.
Što je alkohol i kako utječe na naše zdravlje?
Jeste li ikada pili alkohol? Koliko je kojega alkohola u redu popiti? Kakve su preporuke liječnika? Na koje sve načine zlouporaba alkohola može utjecati na zdravlje?
Pogledajte videozapis i saznajte.
Što je alkohol i kako utječe na naše zdravlje Glavni psihoaktivni sastojak alkoholnih pića je etanol. Etanol je tvar od koje se napijemo, a općenito ga nazivamo alkohol. On nastaje kao proizvod kvasaca koji probavljaju šećer u određenoj hrani bogatoj ugljikohidratima, poput grožđa - koje se koristi za proizvodnju vina - ili žitarica - od kojih se proizvodi pivo. Alkohol je jedna od najpopularnijih psihoaktivnih supstanci na svijetu. U mnogim današnjim društvima alkoholna pića su sastavni dio društvenog života za mnoge stanovnike. Međutim, njegova konzumacija može imati snažne učinke na raspoloženje i mentalno stanje. Smanjujući samosvijest i sramežljivost, alkohol može potaknuti ljude da djeluju bez inhibicije, te narušava proces rasuđivanja što može dovesti do ponašanje zbog kojeg nam na kraju može biti žao. Neki ljudi ponekad piju male količine, dok drugi imaju tendenciju konzumacije velikih količina. Prekomjerno konzumacija podrazumijeva ispijanje velikih količina odjednom kako bi se napili. Količina alkohola koja se konzumira tijekom života, učestalosti konzumacije alkohola kao i konzumirane količine povećavaju rizik od velikog broja zdravstvenih i društvenih problema. Rizici se uvelike povećavaju što je konzumacija češća i u većoj mjeri. Pogledajmo samo neke od zdravstvenih problema koji se javljaju vezano uz konzumaciju. JETRA Kako se alkohol metabolizira u jetri, česti unos može dovesti do povećanja masnoće unutar stanica jetre, a zlouporaba alkohola može dovesti do vrlo opasnog stanja koje se naziva ciroza. Oštećenje koje uzrokuje ciroza je nepovratno i povezano je s mnogim drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. MOZAK Iako je alkoholna opijenost privremeno stanje, učestala zlouporaba alkohola može trajno narušiti rad mozga uključujući i povećan rizik od demencije. DEPRESIJA Depresija je povezana sa zlouporabom alkoholnih pića i to na dva načina Ljudi mogu početi zlorabiti alkohol zbog svog stanja depresije, ali mogu i postati depresivni zbog pretjerane konzumacije alkohola. KARCINOM Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificira alkohol kao kancerogen i supstancu koja povećava rizik od nekoliko vrsta karcinoma. ŽIVOTNI VIJEK Iako kontrolirana i umjerena konzumacija alkohola može povećati očekivano trajanje života, zlouporaba alkohola je bitan faktor rizika za preranu smrt. RAZVOJ OVISNOSTI Neki ljudi postaju ovisni o učincima alkohola, stanju poznatom kao ovisnost o alkoholu ili alkoholizam. Na sklonost alkoholizmu mogu utjecati brojni čimbenici poput obiteljske povijesti, socijalnog okruženja, mentalnog zdravlja i genetike. Budući da je konzumacija alkohola povezana s nekim kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim problemima, priča o alkoholu je znatno kompleksnija nego što se to čini na prvu. I iako određena alkoholna pića u malim dozama mogu imati i pozitivne utjecaje na naše zdravlje, znanstvenici su daleko od konsenzusa koliko i da li uopće preporučiti unos alkohola.. Transkript: .
Kako alkohol utječe na raspoloženje i mentalno stanje? Da ste liječnici, koliki biste unos alkohola preporučili prosječnoj osobi?
Što se zapravo događa kada se čovjek napije?
Jeste li ikada vidjeli pijanu osobu? Kako se ona ponašala? Što se zapravo dogodi s čovjekovim tijelom kada se napije?
Pogledajte videozapis i saznajte.
ŠTO SE DOGAĐA U TIJELU KAD SE NAPIJEMO Što se događa s čovjekom i njegovim tijelom kad se napije? Počnimo od početka – od onog što se dogodi čim konzumiramo alkoholno piće. U početku, dok čovjek pije čašu vina ili bocu piva, alkohol kreće prema želucu. Kada dođe u želudac alkohol se brzo apsorbira u krvotok, a zatim kreće cirkulirati tijelom. Glavno mjesto koje zapravo razgrađuje ili metabolizira alkohol u tijelu je jetra. Bez obzira što neki ljudi uživaju u alkoholu tijelo reagira na alkohol jednako kao na uzimanje vrlo jakog otrova i pokušava ga se riješiti. Upravo zato, kada jetra naiđe na alkohol kreće u njegovu metabolizaciju uz pomoć raznih enzima kako bi ga neutralizirala. Brzina metaboliziranja ovisi o količini jetrenih enzima, a ona može varirati od osobe do osobe. Kada jetra naiđe na alkoholne enzime poznate kao alkohol-dehidrogenaza ili ADH i aldehid -dehidrogenaza ili ALDH, ona će metabolizirati alkohol. Ti enzimi razgrađuju alkohol i pretvaraju ga u nešto što se naziva acetaldehid. Acetaldehid se zatim metabolizira u acetat te se kasnije može metabolizirati na ugljični-dioksid i vodu. Kako dolazi do pijanog stanja? To se događa kada čovjek popije više alkohola nego što jetra može preraditi. Tijelo istodobno može metabolizirati samo određenu količinu alkohola, a to obično nije velika količina. Količina ovisi o brojnim različitim čimbenicima, od veličine jetre i tjelesne mase, količini enzima i drugim faktorima. Kad osoba popije više alkohola nego što jetra može preraditi, raste razina alkohola u krvi i počinje pijanstvo. U početku se zbog toga čovjek može osjećati dobro, osjećati euforiju i druge stimulirajuće učinke koji se događaju zbog oslobađanja više dopamina u mozgu. Ali u određenom trenutku situacija će se promijeniti. Ljudi postaju nespretniji i ne reagiraju na stvari onako brzo inače reagirali. Pijanstvo također može smanjiti inhibicije i promijeniti način razmišljanja i donošenja odluka koje nisu uobičajene u trijeznom stanju. Mamurluk je jedna od posljedica pijanstva i ljudi često žele znati postoje li načini njegovog izlječenja ili sprječavanja. Iako se zbog nekih čimbenika mamurluk može smanjiti, čini se da nema previše znanstvenih spoznaja dokaz da postoji lijek tj. radi se više o liječenju simptoma.. Transkript: .
Ako pijete, nemojte samo misliti na to kako se vi trenutno osjećate. Mislite na to kako se vaša jetra osjeća. Razmislite i kako ćete se osjećati kasnije.
Strategije sprječavanja štetnih posljedica alkohola
Koliko je alkohol prisutan u vašem okruženju? Koje biste mjere predložili za sprječavanje štetnih posljedica alkohola?
Pogledajte videozapis.
ALKOHOL, ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE Na svjetskoj razini, konzumacija alkohola svake godine doprinosi smrtnim slučajevima i to oko 3 milijuna ljudi, kao i invaliditetu i lošem zdravlju milijuna ljudi. Ukupno gledano 5,1% opterećenja na zdravstveni sustav možemo povezati s njegovom konzumacijom. Od ozljeda uzrokovanih u prometnim nesrećama, nasilja i zanemarivanja, bolesti srca i jetre, karcinoma, tuberkuloze do psihičkih problema poput depresije, alkoholizma i samoubojstva. Što možemo učiniti da smanjimo te brojke? Strategija Svjetske zdravstvene organizacije pokušava smanjiti štetnu upotrebu alkohola. Nažalost, provedba te strategije varira od države do države. Uzmimo za primjer Ninu. U njenoj zemlji je vrlo malo vladinih propisa i zakona vezano uz piće. Alkoholna pića znaju biti jeftinija od boce vode, a kako kafići i klubovi imaju dozvolu rada do 4 ujutro potiču ljude da ostanu vani do kasno i piju više. Kao drugi primjer upoznajmo Danku. Vlada njene zemlje uvela je mjere koje određuju cijenu alkoholnih pića i postoji obavezno vrijeme zatvaranja kafića i klubova u ponoć. To znači da Danka obično tada najkasnije i dolazi kući. S obzirom da je policija u njena zemlja vrlo aktivna po pitanju provođenja mjera vezanih za vožnju pod utjecajem alkohola, Danka odlazi kući taxijem. Međutim, u Nininoj zemlji policija uopće ne provodi zakone vezane za vožnju pod utjecajem alkohola pa ona odluči voziti vlastiti automobil i pritom još i odvesti svog prijatelja kući. Razina alkohola u krvi joj je poprilično visoka, ona gubi kontrolu nad automobilom i uzrokuje sudar. Nina i njezin prijatelj koristeći vrijeme i resurse inače zauzetog medicinskog osoblja prebačeni su u bolnicu. Ninine ozljede nisu ozbiljne i odmah je otpuštaju kući. Njen prijatelj nije tako dobro prošao i Nina saznaje da je preminuo od posljedica sudara. U Dankinoj zemlji, ako ljudi pokažu znakove problema vezanih uz alkohol, vrlo rano im se nudi pomoć. Njena zemlja također ima ograničenja u oglašavanju alkohola, za razliku od Ninine u kojima pametno ciljane reklame mogu nagovoriti mlade ljude da piju i više. Ako vlade provedu inicijativu svjetske zdravstvene organizacije, mogu promijeniti odnos ljudi prema alkoholu čineći naš svijet manje sličnim Nininom i više poput Dankinog. To mogu učiniti: • Jačim ograničavanjima dostupnost alkohola • unapređivanjem i provođenjem zakona i mjera vezanih uz vožnju u alkoholiziranom stanju • dostupnošću pregleda, intervencija i liječenja • ograničavanjem oglašavanja alkoholnim pića • većim porezom tj. cijenom alkohola.. Transkript: .
Kako Hrvatska provodi strategiju Svjetske zdravstvene organizacije kojom nastoji smanjiti štetnu upotrebu alkohola? Je li bliže Danki ili Nini?
Konzumacija alkohola sama po sebi može donijeti mnoge probleme, a u kombinaciji s vožnjom često je pogubna.
Kviz
Riješite kviz i saznajte koliko ste naučili o utjecaju alkohola na zdravlje i dobrobit. (Oni koji žele više informacija, mogu ih dobiti klikom na ikonu sa žaruljicom na svakoj kartici s pitanjem.)
#1 Zadatak
Postoji velik broj različitih alkohola. Koji se od navedenih alkohola nalazi u sastavu svakog alkoholnog pića?
U alkoholnim pićima nalazi se alkohol etanol i on je uzrok osjećaja opijenosti koji uslijedi nakon konzumacije. Svim alkoholima svojstveno je sadržavanje iste funkcionalne skupine – hidroksilne skupine, ali njihov učinak na tijelo nije jednak. Primjerice, metanol i u malim količinama može uzrokovati slijepilo, a konzumacija 30 ml može izazvati i smrtni ishod. Etilen-glikol nalazi se u sastavu antifriza. Slatkastog je okusa pa se događa da ga djeca probaju iz znatiželje. Nažalost, etilen-glikol puno je toksičniji od etanola, tj. produkti koji nastaju razgradnjom metanola ili etilen-glikola vrlo su štetni za organizam. Poznavanje kemije može spriječiti teže posljedice trovanja. S obzirom na to da alkohole razgrađuje isti enzim – alkoholdehidrogenaza, etanolom se može "usporiti" enzim u razgradnji metanola ili etilen-glikola, a time i nastajanje toksičnih spojeva. Taj postupak naziva se kompetitivnom inhibicijom enzima. Brza reakcija i pružanje pomoći mogu biti presudni u uspješnom sprječavanju težih posljedica trovanja.
#2 Zadatak
Koji od navedenih simptoma može uzrokovati dugotrajna prekomjerna konzumacija alkohola?
Dugotrajna prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati brojne probleme, uključujući pankreatitis, cirozu jetre, alkoholni hepatitis, bolesti srca, srčani udar, visoki krvni tlak, depresiju...
#3 Zadatak
Koji je od navedenih simptoma prisutan pri cirozi jetre?
Ciroza je progresivna bolest u kojoj dolazi do oštećenja jetre, a zatim i nastajanja ožiljaka (fibroza). Zdrava jetra može se obnoviti ako se ošteti, no kada je oštećenje jetre ozbiljno ili dugotrajno, na mjestima oštećenja tkivo ožiljka zamjenjuje zdravo tkivo. To stvara djelomičnu prepreku protoku krvi kroz jetru, pri čemu dolazi do njezina propadanja. Uslijed kontinuirane prekomjerne konzumacije alkohola jetra nema priliku za oporavak pa se kod alkoholičara s vremenom razvije ciroza.
#4 Zadatak
Koja vrsta kemijskih spojeva nastaje iz alkohola djelovanjem enzima alkoholdehidrogenaze?
Alkoholdehidrogenaza (ADH) je enzim koji uklanja vodik iz alkohola, pri čemu nastaje alcohol dehydrogenatus, tj. aldehid. Metanal (formaldehid), koji u organizmu nastaje iz metanola, ima puno štetnije djelovanje na organizam od etanala (acetaldehida), koji nastaje iz etanola. Zato je metanol za ljudski organizam toksičniji od etanola.
#5 Zadatak
Koja je od navedenih tvrdnji vezanih uz vožnju pod utjecajem alkohola točna?
Uneseni alkohol prolazi kroz želudac u tanko crijevo, gdje se apsorbira u krvotok. Ondje utječe na živčani sustav. Alkohol utječe na moždane signale, usporava osjetilnu percepciju, sposobnost prosuđivanja i koordinaciju, stoga alkohol utječe na ono što vidimo, kako razmišljamo i osjećamo te kako se krećemo i reagiramo – to se naziva odmakom u razmišljanju. Koliko alkohol utječe na tijelo ovisi o koncentraciji alkohola u krvi, tj. volumenu alkohola u krvi, zato je zakonom utvrđena dozvoljena razina koncentracije alkohola u krvi. U Hrvatskoj ona iznosi 50 mg u litri krvi.
#6 Zadatak
Razgradnja alkohola u organizmu može se ubrzati djelovanjem vanjskih čimbenika.
Ništa ne može ubrzati proces triježnjenja, čak ni kava ili hladan tuš. Jetra razgrađuje većinu konzumiranog alkohola (95%) u ugljični dioksid i vodu. Jetri je potrebno oko sat vremena za razgradnju svake standardne čaše alkoholnog pića (2,5 dl piva, 1,25 dl vina ili 0,3 dl žestokog alkoholnog pića) i taj se proces ne može ničim ubrzati. To objašnjava zašto osoba koja je prethodne noći popila nekoliko pića još uvijek može biti pod utjecajem alkohola ili „prelaziti granicu“ sljedećega jutra. Posljednjih 5% izlučuje se putem urina, disanja i znojenja.
#7 Zadatak
Alkohol na svakog djeluje jednako.
Djelovanje alkohola ovisno je o različitim čimbenicima: spolu, tjelesnoj masi, dobi, lijekovima koje uzimate, bolestima koje imate, umoru… Žensko tijelo sadrži manje vode od muškoga tako da je koncentracija alkohola u njihovu krvotoku proporcionalno viša. Znači, ako žena od 60 kg popije duplu votku, muškarac iste težine treba popiti trostruku da bi dosegao istu razinu alkohola u krvi. No unatoč tomu, u odrasloj je dobi bolničko liječenje zbog alkohola nekoliko puta češće kod muškaraca nego kod žena. Bez obzira na to koliko dobro „podnosite“ alkohol, uvijek je pri konzumaciji potreban oprez.
Ako želiš prestati piti, promatraj pijanca dok si trijezan.