Učitavanje
Međupredmetna tema
Učiti kako učiti
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Pričam ti priču

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Prisjeti se svog omiljenog književnog, filmskog ili kazališnog djela. Zašto je to tvoje omiljeno djelo? Što ti se sviđa u njegovoj radnji? Što općenito neku priču (radnju) čini dobrom pričom?

Osmosmjerka

Svako književno djelo ima svoju fabulu i dijelove koje mora imati priča da bi bila cjelovita. Prisjetite se tih dijelova i pronađite ih u sljedećoj osmosmjerci.

Storytelling - Pričanje priče

Storytelling ili pričanje priča je nešto što svi radimo cijeli život. Kad ste bili mala djeca sigurno su vam roditelji, bake ili djedovi pričali priče pred spavanje. Zapravo još uvijek svakodnevno pričate priče a da toga često niste niti svjesni.

Jeste li znali da čak 65% našeg dnevnog razgovora otpada upravo na pričanje priča? Sigurno ste i danas ispričali barem nekoliko kratkih priča. Možda ste najboljem prijatelju ili prijateljici prepričali film koji ste nedavno gledali?

Međutim, dobra priča je jasno strukturirana i ima zadane dijelove (uvod, zaplet, vrhunac, rasplet) koji je čine cjelovitom. Često priča ima i završni dio koji zovemo završetak.

Pogledajte video koji opisuje metodu storytellinga ili pričanja priče i njezinih dijelova.

Priču je vrlo jednostavno ispričati ako znaš njezine dijelove, odnosno možeš priču oblikovati rečenicama nižući događaje u pet dijelova. To su uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i završetak. Svaka priča započinje uvodom. U uvodu najavljujemo važne elemente priče kao što su vrijeme i mjesto radnje. Osim toga, upoznajemo glavne likove priče koji će nas kroz priču voditi. Drugi dio priče nazivamo zaplet. Zapletom najavljujemo početak sukoba i izazivamo napetost u priči. Bez dobrog zapleta nema dobre i zanimljive priče. Treći dio priče nazivamo vrhunac. To je najnapetiji trenutak, odnosno prekretnica u priči i ništa nakon toga ne može biti isto. Četvrti dio priče nazivamo rasplet. U njemu se razrješava glavni problem priče. Peti i posljednji dio u priči nazivamo završetak. On nam govori što se dogodilo s likovima na kraju priče. Svaka priča, bajka, strip ili film ima sve ove dijelove kompozicije. Zovemo ih fabula ili tijek događaja.. Transkript: .

Pokušaj sada samostalno ispričati priču pomoću sljedećih primjera mogućih rečenica koje, prema potrebi, možeš preoblikovati ili zamijeniti. Možeš svoju priču obogatiti i s nekoliko različitih završetaka.

UVOD Nekoć davno živjela je... Svakog jutra...
ZAPLET Ali jednog jutra...
VRHUNAC Pomoć je potražila...
RASPLET Zajedno su...

Podijeli svoju priču s prijateljima iz razreda.