Učitavanje
Međupredmetna tema
Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Osnove računalne grafike

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Rasterska i vektorska grafika

Jeste li znali da se slike na računalima mogu pohraniti u različitim formatima? Svaki format datoteke za slike ima svoje prednosti i nedostatke. Što je to rasterska, a što vektorska grafika i kada se koja koristi pogledajte u videozapisu.

VEKTORSKA I RASTERSKA GRAFIKA Znate li razliku između rasterske i vektorske grafike? Današnji digitalni svijet raspoznaje dvije vrste grafika, vektorsku i rastersku. Rasterska grafika. Jpeg format slika najbolji je u svom omjeru veličine i kvalitete. Kad govorimo o veličini ovdje mislimo na prostor koji zauzima, a ne njezine dimenzije. Svaka slika u jpegu je ujedno i rasterska slika. Svaka rasterska slika sastoji se od određenog broja kvadratića. Ako zumirate sliku vidjeti ćete kvadratiće. To je zato jer rasterski formati spremaju sliku kao maticu kvadratića i pamte podatke za svaki pojedini kvadratić. Ako je slika sastavljena od većeg broja kvadratića, ona je oštrija, ali i zauzima i veći prostor na računalu. Na digitalnim fotoaparatima, kao i u specifikacijama kamere mobitela često piše koliko imaju megapiksela tj. koliko kvadratića tj pixela spreme na jednoj slici. Vektorska grafika Vektorska grafika ne koristi matricu i kvadratiće već linije i objekte za predstavljanje slike. Svaki vektor ima svoju početnu točku, smjer i završnu točku, duljinu, ako je zakrivljen onda sadrži i točke koje definiraju krivulju ili kutove. Jednostavno rečeno glavna razlika između vektorske i rasterske grafike je u tome što vektorska grafika ne gubi kvalitetu kad ju povećavamo ili zoomiramo prema njoj. To se događa zato je vektorska slika pamti informacije od kojih je slika sastavljena, pa svaki puta kada zoomiramo program zapravo prema tim informacijama ponovno iscrta sliku. Vektore ne možemo koristiti za slikanje pomoću fotoaparata, ali zato su bolji za crtanje u raznim programima, pogotovo kada crtež nastaje od geometrijskih tijela jer je lakše pamtiti matematičke informacije nego matricu pixela: za infografiku, crtanje ikona ili nacrta. Koja je vektorska, a koja rasterska datoteka možemo znati i po njenom formatu. Za rastersku grafiku najčešći formati su već spominjani jpeg, zatim tiff i png. Vektorska grafika čuva se u formatima kao što su pdf, svg i eps.. Transkript: .

Nadamo se da ćete ubuduće pažljivije birati formate datoteka kod stvaranja i oblikovanja različitih vrsta grafičkih prikaza.

Izrezivanje slike zaslona

Sigurno ste se već našli u situaciji da trebate nešto brzo objasniti uz pomoć slike na računalu pa ste se pitali kako tu sliku možete izrezati i poslati. Možda ste željeli izraditi podsjetnik na nešto što ste pročitali ili vidjeli. Pogledajte jednostavne načine da to učinite na svojemu računalu.

Izrezivanje slike zaslona Snimke zaslona naša su svakodnevnica. Toliko su učestale da su nam proizvođači mobitela osigurali da napravimo snimku zaslona jednim pokretom ruke. Snimke zaslona često nam služe kao podsjetnik na nešto što smo upravo pročitali ili vidjeli, a nemamo potrebu za ponovnim otvaranjem tog izvora ili ako izvor nije moguće preuzeti (poput Google karte). Snimke zaslona se mogu raditi na računalima odavno. Na ponekim tastaturama postoje i specijalizirane tipke koje automatski naprave sliku zaslona, međutim ona se čuva u memoriji i potrebno je dodatno otvarati programe u kojima možemo zalijepiti snimku. Unutar Windows 10 operativnog sustava postoji program pod nazivom Snipping tool tj. Alat za izrezivanje koji nam olakšava proces snimanja tj. izrezivanja dijela zaslona, ali koji nudi i dodatne funkcije poput uređivanja izrezaka ili njihovog slanja. Snimite bilo koju od sljedećih vrsta izrezaka jednostavnim klikom na padajući izbornik: Izrezak cijelog zaslona - Snimite cijeli zaslon. Ponekad nam je potrebno uhvatiti sve što nam se nalazi na zaslonu, a to je moguće s ovom opcijom. Često se koristi kada na primjer imamo nekih tehničkih poteškoća, pa slikanjem ekrana možemo komunicirati problem s osobom koja nam može pomoći jer vidi sve što mi vidimo na ekranu. Pravokutni izrezak – Kako bi oblikovali proizvoljni pravokutnik povucite kursor oko objekta koji želite uslikati. Taj način nam pomaže da izoliramo samo dio koji želimo sačuvati bez da kasnije koristimo programe za izrezivanje slika. Tako možeš jednostavno izrezati dio karte koji ti je potreban ili dio videa/fotografije koje si pronašao na internetu. Izrezak slobodnog oblika - Nacrtaj prostoručni oblik oko željenog objekta. Ovaj način može biti zgodan ako želite izrezati samo određeni dio fotografije ili stranice, a iz nekog razloga ne želite pokazati dio koji je oko njega, a koji bi pravokutni izrezak „uhvatio“. Kako alat za izrezivanje dodaje bjelinu prema maksimalno visini tj. širini tvog izreska, samo izrezak ti može služiti kao slika koju više ne moraš dodatno obrađivati. O kojem god izresku se radi isti je moguće napraviti i s željenim vremenskim odmakom, sačuvati, kopirati u memoriju (te ga na taj način ubaciti u neki drugi program), poslati elektroničkom poštom, ali u uređivati. Upravo te opcije mogu nam biti korisne ako smo izrezali dio teksta, a želimo dodatno označiti neki njegov dio ili zaokružiti tj. označiti određen dio slike. Izrezak pohranjujemo kao datoteku na računalu i možemo joj pristupiti kao i bilo kojoj drugoj.. Transkript: .

Provjeri svoje znanje

Kvizom koji slijedi provjerite koliko ste naučili o vrsti grafičkih prikaza na računalu i o izrezivanju zaslona.

Danas smo sve izloženiji vizualnim informacijama te je vrlo dobro znati kako te informacije nastaju i kako i vi možete postati ne samo primatelji nego i kreatori vizualnih informacija.