Učitavanje
Međupredmetna tema
Održivi razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Dostupni sadržaji

1. razred srednje škole

2. razred srednje škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Najgušće naseljeni prostori u pravilu su najlošije smješteni. Naprotiv, povoljne su zone najčešće zauzete luksuznim stanovanjem.

Atenska povelja, 30-ih godina 20. stoljeća

Je li spomenuti problem prisutan u mjestu gdje živite? Što sve smatrate važnim pri odabiru mjesta stanovanja?

Zapišite na papir pet prioritetnih sadržaja u svojem životu (sadržaja do kojih odlazite u svojoj dnevnoj ili tjednoj rutini). Zapišite koliko je mjesto vašeg stanovanje udaljeno od svakog tog sadržaja? Kako do njih dolazite? Javnim prijevozom? Pješačenjem? Bicikom? Koliko vam okvirno vremena treba za dolazak do ciljanog sadržaja?

Što biste mogli zaključiti na osnovi zapisanog - planiraju li se danas stambena naselja tako da pružaju što veću dostupnost javnim sadržajima i javnom prijevozu što većem broju ljudi, a ne samo jednom dijelu elitnog stanovništva... ili baš i ne (kakav je slučaj bio u doba nastanka Atenske povelje)?

Pogledajte videozapis o važnosti i učincima kvalitetnog javnog prijevoza i postojanja biciklističkih staza u novim naseljima.

Javni i biciklistički prijevoz Održiv razvoj prometa u nekom gradu može se promatrati kao razvoj s ciljem česte mobilnosti građana bez narušavanja kvalitete života u tom gradu. Uobičajena slika današnjih modernih gradova vrlo je tmurna. Zbog povećanja broja putnika i kretanja tereta unutar gradskih područja, i uz intenzivan individualni motorni promet, gradovi su često opterećeni prometom koji uzrokuju buku, zagađenje okoliša i klimatske promjene. Najčešća vrsta kretanja građana odnosno stanovnika u urbanim sredinama su: - Ciklična kretanja – putovanja koja obuhvaćaju kretanja od prebivališta do posla. Ona su predvidljiva i ponavljajuća odnosno događaju se na redovnoj bazi. - Profesionalna kretanja – osobna kretanja koja su povezana s radnim aktivnostima - Osobna kretanja – kretanja stanovništva zbog komercijalnih aktivnosti, poput kupovine, rekreacije, turističkih kretanja i sl. Svaki oblik gradske mobilnosti ima svoju razinu održivosti, ali motorizacija i proširenost osobne mobilnosti ubrajaju se u najprisutnije trendove u svim gradovima, što je često uzrok pada popularnosti javnog prijevoza. S obzirom da javni prijevoz može biti skup, neučinkovit i spor jer su mu unaprijed određeni prometni pravci, istraživanja su pokazala da bicikl može biti odlična alternativa. Koncept javnih bicikala, Bike and Ride, postaje sve popularniji među stanovnicima europskih gradova kao povoljnije, brže, ekološki prihvatljivo i efikasnije prijevozno sredstvo. No, ono što je u svemu tome najvažnije jest činjenica da ovakva dobra i povoljna prometna rješenja moraju biti dio planiranja novih naselja, s izvrsnim javnim, društvenim i prirodnim sadržajima koja bi bila na raspolaganju većini ljudi, a ne samo pripadnicima elitinih četvrti. Također, europska istraživanja govore o mnogim prednostima dobrog javnog prijevoza (a koji je kvalitetan, pristupačan i povoljan) te prednostima biciklističkog prijevoza s dobrim biciklističkim stazama. Takve vrste prijevoza - smanjuju zagađenje zraka - smanjuju vrijeme provedeno u prometu - povećavaju sigurnost prometa - pridonose ublažavanju klimatskih promjena - pridonose kvaliteti života ugroženih skupina - pridonose zdravlju stanovnika - pridonose decentralizaciji države i ekonomije - pridonose demokratizaciji društva. Spomenute prednosti odličnog javnog i biciklističkog prijevoza uvelike nadmašuju prednosti osobnog motornog načina prijevoza. Stoga takav prijevoz, a posebice se u tome ističe biciklistički prijevoz, osigurava održivu i zdravu budućnost.. Transkript: .

U kojoj je mjeri vaše naselje planirano u skladu s načelima iz videozapisa? Kako je prometno povezano? Kakvi su javni, društveni i prirodni sadržaji u njemu?

Ispišite kartu svog naselja pa na nju ucrtajte izmjene, za koje smatrate da ih je potrebno učiniti kako bi se osigurala bolja dostupnost javnim sadržajima i javnom prijevozu. Vodite se svojim popisom prioritetnih sadržaja. Komentirajte svoj plan s roditeljima/starateljima i susjedima.

Kolike su razlike u dostupnosti javnom prijevozu i sadržaju u vašem naselju u odnosu na naselja u drugim dijelovima Hrvatske? Kako to utječe na jednakost u društvu?

Kviz

Riješite kviz i saznajte koliko ste naučili.

#1 Zadatak

Što od navedenog utječe na čestu opterećenost prometa unutar gradova?

#2 Zadatak

Spojite pojmove i njihova pojašnjenja.

Ciklična kretanja predvidljiva i ponavljajuća putovanja koja obuhvaćaju kretanja od prebivališta do posla.
Profesionalna kretanja kretanja stanovništva zbog komercijalnih aktivnosti, poput kupovine, rekreacije, turističkih kretanja i sl.
Osobna kretanja osobna kretanja koja su povezana s radnim aktivnostima.
#3 Zadatak

Čemu doprinosi pojačan motorni promet unutar gradskih područja?

#4 Zadatak

Dobar javni prijevoz treba biti 

 i 

. Tako raste njegova popularnost.

#5 Zadatak

Za popularnost biciklističkog prijevoza bitne su dobre biciklističke staze.

#6 Zadatak

Čemu doprinosi dobar javni i biciklistički prijevoz unutar gradskih područja?

#7 Zadatak

Dobra i povoljna prometna rješenja moraju biti dio planiranja svih novih naselja.

Razmišljajte o biciklima kao o vozivoj
umjetnosti koja bi mogla spasiti svijet.
Grant Petersen