Učitavanje

6. razred osnovne škole

DOS Tehnička kultura 6

Andrija Mihelčić, Ivan Čorak, Darko Miloknoja, Slavko Marenčić, Igor Naglić

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

Što ću naučiti

  • Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Potpuna ostvarenost.).
  • Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Potpuna ostvarenost.).
  • Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Potpuna ostvarenost.).
  • Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik izrađuje tehničku dokumentaciju uporabnoga predmeta kojemu je osmislio oblik. (Potpuna ostvarenost.).
  • Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik izrađuje model tvorevine za pretvorbu energije od priloženog ili priručnog materijala i demonstrira rad modela. (Potpuna ostvarenost.).
  • Učenik skicira tlocrt prostorije, mjeri dimenzije prostorije, skicira pravokutnu projekciju tvorevine, mjeri dimenzije tvorevine, primjenjuje vrste mjerila i druge norme pri tehničkom crtanju, izrađuje maketu graditeljskog objekta prema priloženoj tehničkoj dokumentaciji, izrađuje maketu za iskorištavanje obnovljivih izvora energije i izrađuje jednostavni mehanizam za prijenos gibanja. (Djelomična ostvarenost)

Popis tema i videolekcija

  1. Tema 1: Tehničko crtanje - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Djelomična ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Djelomična ostvarenost)
    1. Videolekcija 1.1: Ortogonalna projekcija i mjerila crtanja - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Djelomična ostvarenost)
    2. Videolekcija 1.2: Tehničko crtanje u graditeljstvu - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Djelomična ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Djelomična ostvarenost)
    3. Videolekcija 1.3: Mjerenje i izrada tlocrta prostorije u mjerilu - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Djelomična ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Djelomična ostvarenost)
  2. Tema 2: Graditeljstvo - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Djelomična ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Djelomična ostvarenost)
    1. Videolekcija 2.1: Graditeljstvo - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik prepoznaje i opisuje svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Djelomična ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Djelomična ostvarenost)
    2. Videolekcija 2.2: Materijali u graditeljstvu - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Djelomična ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Djelomična ostvarenost)
    3. Videolekcija 2.3: Zanimanja u graditeljstvu - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Djelomična ostvarenost)
  3. Tema 3: Izrada tehničke tvorevine - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik izrađuje tehničku dokumentaciju uporabnog predmeta kojemu je osmislio oblik. (Djelomična ostvarenost)
    1. Videolekcija 3.1: Osmišljavanje i izrada tehničke tvorevine - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik izrađuje tehničku dokumentaciju uporabnoga predmeta kojemu je osmislio oblik. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Djelomična ostvarenost)
    2. Videolekcija 3.2: Tehnička dokumentacija - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik primjenjuje norme crtanja u graditeljstvu. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik izrađuje tehničku dokumentaciju uporabnoga predmeta kojemu je osmislio oblik. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik crta tehničke crteže tvorevine iz svakodnevnoga života primjenjujući norme tehničkoga crtanja. (Djelomična ostvarenost)
    3. Videolekcija 3.3: Makete i modeli - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Dizajniranje i dokumentiranje učenik izrađuje tehničku dokumentaciju uporabnoga predmeta kojemu je osmislio oblik. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tehnika i kvaliteta života učenik izrađuje uporabni predmet prema svojoj tehničkoj dokumentaciji. (Djelomična ostvarenost)
  4. Tema 4: Energetika i strojevi za prijenos gibanja - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik izrađuje model tvorevine za pretvorbu energije od priloženog ili priručnog materijala i demonstrira rad modela. (Potpuna ostvarenost), Učenik izrađuje model koji iskorištava obnovljivi izvor energije, izrađuje jednostavni mehanizam za prijenos gibanja. (Djelomična ostvarenost)
    1. Videolekcija 4.1: Energija i pretvorba energije - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik izrađuje model tvorevine za pretvorbu energije od priloženog ili priručnog materijala i demonstrira rad modela. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Djelomična ostvarenost)
    2. Videolekcija 4.2: Tehničke tvorevine za pretvorbu energije - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik izrađuje model tvorevine za pretvorbu energije od priloženog ili priručnog materijala i demonstrira rad modela. (Potpuna ostvarenost)
    3. Videolekcija 4.3: Mehanizmi za prijenos gibanja - Ishodi učenja: Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik izrađuje model tvorevine za pretvorbu energije od priloženog ili priručnog materijala i demonstrira rad modela.(Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tvorevine tehnike i tehnologije učenik objašnjava svojstva graditeljskih materijala na maketi objekta. (Potpuna ostvarenost), Na kraju druge godine učenja i poučavanja predmeta Tehnička kultura u domeni Tehnika i kvaliteta života učenik izrađuje uporabni predmet prema svojoj tehničkoj dokumentaciji. (Djelomična ostvarenost)
Pojmovnik