Učitavanje
Međupredmetna tema
Održivi razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Put vode

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Što sam ja?

Klikni na gornju karticu i pogledaj rješenje s njene druge strane.

Molekula vode

Osvrnite se oko sebe. Gdje sve vidite vodu? Gdje ne vidite vodu, ali znate da je tu? Kako voda u prirodi kruži? Je li taj put uvijek isti ili mi na njega možemo utjecati? Kako ciklus kruženja vode dotiče ljude?

Da biste bolje razumjeli ciklus kruženja vode, pogledajte videozapis.

Molekula vode Zdravo je i važno piti nezagađenu vodu. Pitaš li se, dok je piješ, gdje su sve bile male čestice, molekule vode koje su ti u čaši, i kamo će sve još doći?! Osjetit ćeš ih u svojim ustima, a zahvaljujući probavnom sustavu, one će ti ući u krv, koja će ih dovesti u različite dijelove tijela, gdje su nam iznimno bitne. Molekule vode mogu i izaći iz nas, i to stalno čine, u mokraći, stolici, znoju pa i našem dahu. Dalje se može svašta dogoditi s tim molekulama! Na primjer, kad molekule vode iz nas dođu u zahod, možda će otići u biljni pročistač, gdje će ih biljke očistiti od štetnih tvari pa će naše molekule bez problema utažiti žeđ biljkama u našem vrtu, tako što će ih korijenje povući iz tla i dovesti skroz do listova, koji će ih pak pustiti van u zrak, da polete nebom! Kad se naše molekule vode spoje s bezbroj drugih molekula u oblacima, u jednom trenutku će nam se naše molekule vratiti na zemlju u obliku kiše. Ali možemo ih dočekati i na našim krovovima, i skupiti u spremnik kišnice, pustiti kroz mehanički filter i filter s ultraljubičastim zrakama kako bismo očistili naše molekule od štetnih tvari i neželjenih bakterija. I zatim im se možemo obradovati kada ih ponovno utočimo u čašu vode koju ćemo sa zadovoljstvom popiti. Ali možda će ovaj put molekule vode otići nekim drugim putem. Možda će otići u kanalizaciju i doprinijeti bujanju rijeka jer nismo biljnim pročistačima pomogli vodi da se upije u tlo. Možda još k tome nismo ni ulovili kišu s krovova pa će rijeke još narasti te će se naše molekule izliti iz rijeke, poplaviti polja i kuće, i naposlijetku doći do mora. A onda, kad zasja sunce, iz mora će se naše molekule dići u nebo i ostaviti sol u moru, da bi se opet našle s bezbroj molekula u oblacima i spustile na zemlju u obliku kiše. Ali možda ovaj put dođu na planinu s koje smo posjekli šumu pa se, bez pomoći stabala i njihovog korijenja, naše molekule neće zadržati u tlu, nego će jurnuti njime, isprati plodni humus, pokrenuti klizište koje će srušiti kuće i pojuriti u rijeku prije nego što uspiju obnoviti zalihe vode u podzemnim izvorima koji nam život znače. Tako molekule vode putuju kroz nas i kroz svijet. A naše odluke utječu na njih na svakom koraku, baš kao što i one utječu na nas.. Transkript: .

Jeste li uočili da voda može imati put koji gradi, ali i put koji razara. Svaki put kada popijete čašu vode, sjetite se da i vi svojim postupcima utječete na to kakav će taj put biti.

Kruženje vode u prirodi

Proučite prikaz kruženja vode na prvoj kartici - promjenu njenih agregacijskih stanja, njena skrovišta u prirodi, procese njenog kruženja.

Postavite zatim pokus na način kako je prikazano na drugoj kartici - pratite kruženje vode u prirodi izvođenjem pokusa. Što u pokusu predstavlja voda? Koji dio postava simulira isparavanje/kondenzaciju/oblake/izvor energije? Koji dijelovi ciklusa kruženja vode nisu prisutni u ovom pokusu? Kako bismo ih mogli uključiti? Tijekom pokusa pažljivo promatrajte i bilježite sve promjene koje vidite.

Što misliš da će se dogoditi? Zašto to misliš?

Što se zaista dogodilo? Usporedite svoja predviđanja s početka pokusa sa stvarnim rezultatima nakon njegova završetka.

Koji procesi omogućuju kruženje vode u prirodi? Zašto se voda smatra obnovljivim izvorom?

Teče i teče, teče jedan slap;
Što u njem znači moja mala kap?

Gle, jedna duga u vodi se stvara,
I sja i dršće u hiljadu šara.

Taj san u slapu da bi mogo sjati,
I moja kaplja pomaže ga tkati.

Dobriša Cesarić