Učitavanje
Međupredmetna tema
Učiti kako učiti
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Douris vaza

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Obrazovanje u Grčkoj na Douris vazi iz 5. st. pr. Kr.

Pogledajte fotografije koje prikazuju kako je izgledalo obrazovanje u Grčkoj.

Na prizorima s tzv. Douris vaze koja potječe iz 5. st. pr. Kr. i jedan je od rijetkih primjera antičke lončarije na kojoj je prikazana scena iz školovanja. Vaza je pronađena u današnjoj središnjoj Italiji na području koje su naseljavali Etruščani, a danas se nalazi u berlinskom Staatliche Museen.

Na vazi se nalazi potpis Dourisa, atenskog slikara i lončara koji je bio aktivan od 500. do 460. g. pr. Kr. U prethodnom razdoblju lončarija je ostajala u boji gline, a figure su crtane crnom bojom, međutim ta vaza pripada stilu crvenih figura u kojima je postupak obrnut - vaza je premazana crnom bojom, a likovi se ne bojaju nego ostaju u prirodnoj boji gline. Koriste se tehnike urezivanja i slikanja kistom. To što je vaza oslikana stilom crvenih figura znanstvenicima pomaže odrediti starost vaze.

Usporedite kako izgleda vaše radno mjesto za učenje danas, a kako je izgledalo radno mjesto nekad u dobu kada je vaza nastala. Što sve možete vidjeti na slikama? Čega na slikama nema, a danas vam je dostupno? Kako su prikazani učitelji, a kako učenici? Možemo li na slikama vidjeti učiteljice i učenice?

Kviz

Odgovorite na pitanja.

Pokušajte nacrtati svoju vazu u maniri grčkog umjetnika na kojoj je prikazano vaše radno mjesto.