2. Što su izumili?

  • Tatjana Bednjanec
  • Manuela Kujundžić
  • Marijana Matijević Pejić
  1. Stara izreka kaže da je vatra dobar sluga, a loš gospodar. Kako je čovjek ovladao umijećem paljenja vatre i njezina iskorištavanja? Kako se čovjekov život promijenio uporabom vatre? Istraži zašto je uporaba vatre jedan od najvažnijih uspjeha u razvoju čovječanstva.

  2. Istraži od čega su se i na koji način izrađivali alati prapovijesti. Prvi alati koje je čovjek izrađivao pokazuju da je znao naći rješenja za praktične životne probleme koristeći materijale koje je nalazio u prirodi.

  3. Od prapovijesnog vremena, čovjek se razvija u prirodnim uvjetima prilagođavajući se pravilnim izmjenama dana i noći te izmjenama godišnjih doba. Prve tragove spoznaje svemira nalazimo u špiljskom slikarstvu prapovijesnih ljudi, gdje možemo uočiti prepoznavanje zviježđa, poput zvježđa Velikog medvjeda. U ovoj jedinici saznat ćeš o važnosti prilagodbe prirodnoj okolini i poznavanju zvježđa te njihovom značaju za razvoj vučedolske kulturu.

  4. Kanali za navodnjavanje starim su narodima omogućili proizvodnju ogromnih količina hrane. Istraži zašto su kanali bili životno važni za stanovništvo Egipta i Mezopotamije.

  5. Istraži graditeljska dostignuća Grka i Rimljana i njihov utjecaj na moderno graditeljstvo.

  6. Rimljani su izgradili nevjerojatnih 120 000 km cesta po cijeloj svojoj državi. Mnoge od tih cesta osnova su današnje europske cestovne mreže. Zašto su im ceste bile tako važne i zašto svi putevi vode u Rim, istraži u ovoj jedinici.

  7. Egipatsko graditeljstvo najpoznatije je po piramidama, ali Egipćani su gradili ogromne hramove. Ispred piramida i hramova postavljali su obeliske. Istraži neke od najpoznatijih egipatskih hramove i važnost koju su imali obelisci.

Što su izumili?

Procijenite svoje znanje