Učitavanje
Međupredmetna tema
Zdravlje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Hormoni

6. razred osnovne škole, 7. razred osnovne škole, 8. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Razmislite znate li o čemu ovisi naše raspoloženje? Kako je moguće da zaljubljenost možemo “osjetiti”? Što to “upravlja” našim ponašanjem i osjećajima? Kakve se promjene događaju u vašem tijelu kada ugledate nekoga tko vam je privlačan. Znanstvenici ljubav ponekad objašnjavaju kemijom. Postoji li onda „formula za ljubav?“

Pogledajte video o učinku i djelovanju hormona na tijelo i ponašanje čovjeka.

Znanstvenici ljubav objašnjavaju kemijom. Postoji li onda „formula za ljubav?“ Zamislite kada ste zadnji put ugledali nekoga koga smatrate privlačnim. Možda ste zanijemili, dlanovi su vam se znojili; možda ste rekli nešto nevjerojatno glupo ili ste se spotaknuli dok ste pokušavali pobjeći, a cijelo vrijeme je srce snažno udaralo u prsima kao da je htjelo iskočiti. To je razlogom da su ljudi povezivali ljubav sa srcem, a zapravo se sve opisano zbiva u mozgu. Znanstvenici su ljubav podijelili u tri faze: požuda, privlačnost i privrženost, a svaka od njih povezane je određenim hormonom. Iako postoje preklapanja, svaku fazu ljubavi karakteriziraju vlastiti hormoni. Testosteron i estrogen potiču požudu; dopamin privlačnost, a privrženost omogućuje oksitocin. Požuda se pokreće željom za seksualnim zadovoljstvom. Evolucijska osnova za to proizlazi iz naše potrebe za reprodukcijom, potrebe koju dijelimo među svim živim bićima. Hormoni dopamin i oksitocin stvaraju se u hipotalamusu, dijelu mozga koji upravlja našim emocijama. Požuda i privlačnost isključuju prednji dio kore velikog mozga, što uključuje racionalno ponašanje. To znači da kad se jako zaljubimo vidimo sve idealno i pozitivno i nismo u mogućnosti uočiti i one lošije strane osobe u koju smo se zaljubili, a koje vidimo tek kasnije kada faza zaljubljenosti prođe. Dopamin se oslobađa kada radimo stvari koje nam odgovaraju kao što su provođenje vremena s voljenim osobama ili spolni odnos. Postajemo energični i euforični, a ponekad dolazi do smanjenog apetita i nesanice. To znači da zapravo možete biti toliko zaljubljeni da ne možete jesti niti spavati. Posljednje, ali ne manje bitno, privrženost se pojavljuje u dugoročnim vezama. Iako su požuda i privlačnost karakteristični za romantične početke, privrženost posreduje u stvaranju prijateljstva, povezanosti između roditelja i djeteta, socijalna srdačnost i mnoge druge intimnosti. Privrženosti doprinosi oksitocin. Oslobađa se u velikim količinama tijekom spolnog odnosa, dojenja i porođaja. To su događaji koji nas jako povezuju, utiskuju emocije i doprinose razvoju privrženosti i očuvanju zajednice ili obitelji. A kako izgleda kada ljubav krene u drugom smjeru? Kada ljubav boli? Istražite sami….. Transkript: .

Kviz

Provjerite svoje znanje o hormonima i njihovom utjecaju na ponašanje.

Razmislite o tome kako nastaje oksitocin i zašto je važan za naše tijelo? Kako oksitocin djeluje na naše ponašanje? Razvoj kojih emocija potiče hormon oksitocin i koliko su te emocije važne za mentalno zdravlje pojedinca?

No, iako hormoni uvelike utječu na naše emocije i naš život, čovjek kao najrazvijenije biće ima mozak čiji najrazvijeniji dio (kora velikog mozga) upravlja razumom i racionalnim razmišljanjem. A upravo ono i omogućava da objektivno i racionalno istražuje sebe i sve ono što ga okružuje.