Učitavanje
Međupredmetna tema
Zdravlje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Granice

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Prihvaćanjem različitosti postajemo slobodniji

Razmislite o tome u kojim je situacijama dobro otvoriti i proširiti osobne granice.

Galerija. Slika 1. Na klupici I oko nje se zabavlja nekoliko djece. Jedno dijete U trošnoj odjeći tužno stoji kraj njih. Dijete iz te skupini pokazuje mu prstom prema drugoj klupi koja je prazna i govori mu „Što ti stojiš tu? Da smo se htjeli družit s odrpancima udomili bi psa lutalicu. “. Slika 2. Dijete druge rase – ne zna dobro jezik. Slika 3. Za stolom u kantini sjede djeca i čekaju ručak. Kuharica u oblačiću govori „Današnji ručak je mesna štuca!“. Neka djeca imaju veseli izraz lica, ali jedno ima oblačić i postavlja pitanje „Ima li što za vegetarijance?“.. Slika 4. Grupa djece pokazuje prstom u prema jednom u daljini. Vidi se da planiraju nešto „zločesto“. Neki imaju oblačiće u kojima piše „Misli da je bolji jer ima sve petice!“ , „kad ga dohvatim, neće moći zbrojiti ni 2 + 2“, „Pisat će nam zadaću cijelu godinu“…. Slika 5. Skupina djevojčica razgovara. Među njima je i djevojka u invalidskim kolicima. Jedna djevojčica ima balončić koji kaže „Za rođendan organiziram planinarenje! Bit će nam super!“.

Granice - interaktivna karta

Granice u osobnom životu često puta mijenjamo i prilagođavamo tijekom našeg rasta i sazrijevanja. Nasuprot tome, međudržavne granice mijenjaju se oružanim sukobima, a dogovaraju se mirovnim sporazumima.
Istražite gdje su granični prijelazi i s kojim državama Hrvatska graniči na kopnu, s kojima na moru, a s kojima na kopnu i na moru te koje su duljine granica. Klikom na točku ili na tekst možete vidjeti dodatne informacije.

Duljine granica sa susjednim državama

Odredi duljine kopnenih granica te ih složi u određeno mjesto.

Znate li s kojim susjednim državama smo imali nesuglasice i kako su one riješene? Razmislite koje koristi država ima ako ima dobre susjedske odnose, a koji problemi mogu nastati ako postoje nesuglasice. Važno je njegovati međuljudske i međususjedske odnose jer su oni temelj sigurnosti i prosperiteta.