Učitavanje
Međupredmetna tema
Učiti kako učiti
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Dobar i zao vuk

1. razred srednje škole

2. razred srednje škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Priča o dva vuka

Mudrost ponekad možemo pronaći na različitim mjestima. Tako je i ova stara priča američkih Indijanaca puna mudrosti i može nas puno toga naučiti o tome kako se nositi s emocijama. Pogledajte ova kratak video o dobrom i lošem vuku u nama i kako nam svjesnost o emocijama u nama može pomoći da se lakše nosimo s njima.

Što je mindfulness? Mindfulness je proces u kojem se namjerno fokusiramo na iskustva koja se događaju u sadašnjem trenutku, te smireno i bez osuđivanja prihvaćamo svoje osjećaje, misli i tjelesne senzacije. To je stanje svijesti u kojem um ne osuđuje niti se opire svemu što prepoznaje i što trenutno jest. Postoji priča koju obično dovodimo u vezu s američkim domorocima, a koja nam objašnjava kako utječemo na ono čemu dajemo važnost. PRIČA O 2 VUKA Jednom davno indijanski starješina je pričao jednu životnu priču malom djetetu. "U duši svakog čovjeka vodi se neprestana bitka, kao borba između dva vuka. Jedan vuk predstavlja ZLO. Predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, mržnju, pohlepu, aroganciju, laž, krivicu, srdžbu, pakost, sebičnost, podsmijeh… Drugi vuk predstavlja DOBRO. Predstavlja mir, ljubav, nadu, vedrinu, ljubaznost, dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje, sreću, vjeru..." Dječak se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu riječi koje je čuo, pa upita: "Koji vuk na kraju pobjeđuje?" Stari Indijanac pogleda dječaka i odgovori: "Pobjeđuje onaj vuk kojeg hraniš. Ipak, to ne znači da negiramo postojanje zlog vuka, niti da ga trebamo ozlijediti ili ubiti. Kada to činimo, borba s vukom ga istovremeno osnažuje i on samo raste. Mržnja prema tom vuku nas umara i iscrpljuje. Umjesto toga, mirno promatramo vuka pokušavajući ga razumjeti. Ako to uspijemo, on se smiri pored nas i više nam ne predstavlja neprijatelja. S druge strane pokušavamo osnažiti dobrog vuka, hraneći ga i dajući mu potporu. Taj mirni vuk može postati naš suputnik i pokazati nam put kroz različita životna iskustva, ona laka i ona teža. Upravo u tome nam mindfulness može pomoći. Ono nam pomaže da uočimo svoje osjećaje i misli u njihovom začetku. Izrazito je moćno znati što osjećamo u trenutku dok to osjećamo; što mislimo za vrijeme dok razmišljamo. Kroz mindfullnes možemo odlučiti koje misli i osjećaje ćemo osnažiti i podržati, a koje ćemo nježno otpustiti. Na taj način više nismo u milosti i nemilosti naših uobičajenih načina ponašanja, razmišljanja i bivanja. Na taj način se osnažujemo. Za to je potrebno samo vježbati osluškivanje samoga sebe.. Transkript: .

Poznavati emocije i biti svjestan kada se pojavljuju važno je u životu. Važno je moći se dobro opustiti, kako bi mogli prepoznati i uočiti emocije koje se javljaju.

U tu svrhu pogledajte sljedeću vježbu.

Osobine dobrog i zlog vuka

Razmislite koje su to osobine dobrog, a koje su osobine zlog vuka. Zatim razvrstajte osobine u za to predviđeno mjesto.

Poznavati emocije u vašem životu i biti svjestan kada se pojavljuju važno je u vašem životu. Ali isto tako važno je znati se i dobro opustiti kako bi mogli staloženi pogledati sve spomenute emocije. A za to pogledajte slijedeću vježbu.

Hvatanje leptira

Znati se opustiti izuzetno je važno prije stresnih događaja u životu jer kada ste opušteni možete puno kvalitetnije reagirati na nepredvidive situacije koje su pred vama. Poslušajte svjesno ovu mindfulness vježbu.

HVATANJE LEPTIRA – minfulness vježba Za početak udobno se smjesti. Možeš leći na pod ili sjesti na pod ili stolicu. Možeš zatvoriti oči, ako ti odgovara. Usmjeri svoju pažnju na disanje. Sada stavi ruke na trbuh i tri puta duboko udahni i izdahni. Osjeti kako se tvoje ruke podižu i spuštaju sa svakim udahom i izdahom.... Sada nastavi disati normalno. I dok pratiš svoje disanje, primijeti kako se u tvom umu pojavljuju misli. To mogu biti pozitivne misli kao „Ovo je zabavno….“ Ili negativne misli „Ja nisam dobar u ovome….“ Pozitivne misli su one koje su korisne i nakon njih se osjećamo dobro, a negativne misli su nekorisne i nakon njih se osjećamo loše, u strahu, zabrinuti ili možda ljuti. Misli možeš zamisliti kao leptire koji lete oko tvoje glave. Čim primijetiš leptira imaš dva izbora – uhvatiti ga ili ga pustiti da odlti. Danas ćemo vježbati hvatati pozitivne misli i puštati negativne misli da odlete. Krenimo…. Dok sjediš sada i ovdje primijeti misli koje ti se javljaju u glavi… Kada se pojavi neka misao, odluči je li pozitivna ili negativna…. To možeš znati po tome kako se osjećaš nakon misli. Ako se osjećaš dobro, sretno i zadovoljno, misao je pozitivna. A ako se nakon misli osjećaš loše, uznemireno, ustrašeno ili ljutito, onda je misao negativna..... Sada uzmi svoju zamišljenu mrežu za leptire i uhvati pozitivnu misao, a negativnu misao pusti neka odleti daleko…. Nastavi koristiti svoju zamišljenu mrežu za leptire i hvataj pozitivne misli, a pusti negativne misli da lete daleko…. Dok ovo radiš, pažnja će ti s misli odlutati na nešto drugo… možda zvukove, osjete u tijelu… Čim ovo primijetiš, samo nježno ponovno vrati pažnju na disanje i hvatanje leptira, pozitivnih misli…. Dok se približavamo kraju vježbe, primijeti kako si svoje misli gledao iz udaljenosti, a da te one nisu povele za sobom… Ti imaš moć pustiti negativne misli da odu…. Ne možemo spriječiti misli da se javljaju, ali ih možemo primijetiti i odlučiti koje želimo slušati i slijediti, a koje ne želimo…. Zvono će označiti kraj vježbe. Kada više ne možeš čuti zvuk zvona, otvori oči i nastavi u svoj dan s osmijehom na licu i umu.. Transkript: .

Razmislite možete li ovu vježbu primijeniti više puta u stresnim ispitnim situacijama. Pokušajte ovu ili neku sličnu vježbu provoditi svakodnevno kako bi smanjili stres u životu.