Učitavanje
Međupredmetna tema
Održivi razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

O kišnici

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Prikupljanje kišnice

Kišnica je voda koja potječe od kiše ili drugih vrsta oborina. Koju vodu koristite za pokretanje perilica rublja, za zalijevanje vrta, za vodokotliće? Može li se u tu svrhu iskoristiti kišnica? Kako?

Saznajte gledajući videozapis.

Većina kućanstava, na žalost, još uvijek koristi isključivo dragocjenu pitku vodu za pokretanje perilica rublja, zalijevanje vrta odnosno za vodokotliće. Prikupljanje, spremanje i filtriranje kišnice iznimno je korisna aktivnost koja obuhvaća prikupljanje kišnice s krovnih površina te njezino spremanje u cisternu ili tank odnosno spremnik. Sakupljanje kišnice je jedan od najjednostavnijih i najstarijih načina korištenja vode odnosno vodoopskrbe za kućanstva, ali i kao dio sustava održivog razvoja većih sistema poput škola, bolnica i drugih ustanova. No, postoje odlično razvijeni sustavi i instalacije podzemnih spremnika koji su zaista ekonomični i isplativi. Sustavi se sastoje od spremnika s teleskopskim poklopcem, filtera koji filtrira kišnicu prije njezinog ulaska u spremnik i crpne stanice koja distribuira kišnicu do kućanstva odnosno trošila. Spremnici za prikupljanje kišnice mogu biti plastični, metalni i armiranobetonski, a dijelimo ih na nadzemne i podzemne. Kišnicu također možemo skladištiti na duža vremenska razdoblja u različitim podzemnim sustavima bazena. Tako prikupljena kišnica štedi pitku vodu, a može se koristiti i za zalijevanje vrtova, kao voda za stoku, navodnjavanje ili pak za uporabu u domaćinstvu. Uz to, odlično će nam poslužiti za vrijeme sušnih perioda, koji su sve češći zbog velikih klimatskih promjena. Ipak, zbog klimatskih promjena i industrijskih postrojenja, prikupljena kišnica je često zagađena odnosno onečišćena, što zahtjeva korištenje filtera koji mogu ukloniti većinu nečistoća. Kombiniranje mehaničkog filtriranja, koje uklanja ostatke lišća, insekata, grančice, prašinu, pelud, plijesan i pijesak, te dezinficiranje, često pomoću UV filtera, koje uklanja sve mikroorganizme koji mogu prouzročiti razne bolesti, odnosno teške metale.. Transkript: .

Imate li sada ideju kako iskoristiti kišnicu u svom domu?

Kompostni zahodi

Standardni vodokotlići koriste od 6 do 9 litara vode za jedno ispiranje! Prikupljanjem kišnice i nabavom štednih vodokotlića uvelike doprinosimo očuvanju pitke vode. Međutim, što ako nam voda u zahodu uopće nije potrebna? Postoji li suhi zahod?

Pogledajte videozapis i saznajte.

Kompostni zahodi Kompostni zahod je vrsta suhog zahoda koji pretvara ljudski otpad u kompost, ekološki najprihvatljivije organsko gnojivo. To se događa u procesu koji se naziva kompostiranje. Kompostiranje je je prirodan proces razgradnje organskih stvari pod utjecajem mikroorganizama (bakterije, gljivice) i višestaničnih organizama (kukci, gujavice) uz prisutnost zraka. Mikroorganizmi biološki razlažu organski otpad na jednostavnije spojeve. Pri tome nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kao finalni proizvod – kompost odnosno humus. Većina kompostnih zahoda ne koriste vodu za ispiranje i zato se zovu suhi zahodi. Kompostiranje predstavlja najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada, poznat i primjenjivan još u antičko doba, a kompostni toalet je najbolje i najekološkije rješenje za tretiranje ljudskog otpada. Kompostni zahod je jednostavni sustav koji se sastoji od školjke, kompostne komore u kojoj se odvija proces kompostiranja i sustava za ventilaciju. Često se u kompostnim zahodima, nakon svake uporabe stavlja piljevina, koskosov orah odnosno tresetina, što omogućava prozračenost i regulaciju vlažnosti, pospješuje aerobno raspadanje i eliminira smrad. Takvi zahodi nisu spojeni na septičke jame ni kanalizacijske sustave i često se koriste u parkovima prirode, udaljenim prirodnim resortima i ekoturističkim selima. Pomoću kompostnih wc-a umjesto 90.000 opasnog otpada koji se dobije u uobičajenom toaletu, može se dobiti oko 15 litara kvalitetnog komposta. Kompostiranjem iz organskog odnosno ljudskog otpada nastaju vrijedne hranjive tvari u humusu koje se koriste za poboljšavanje strukturu tla. Humus pomaže zadržavanju vlage, tlo obogaćuje hranjivim sastojcima i povećava njegovu mikrobiološku aktivnost. Time obogaćena zemlja ojačat će biljke koje će biti otpornije na štetočine i bolesti, a hrana uzgojena na taj način ima najbolju moguću kvalitetu Na taj je način kompostiranje izvrstan krug suradnje čovjeka s njegovim okolišem bez zagađivanja.. Transkript: .

Pratite koliko vaša obitelj u jednome danu potroši vode samo iz vodokotlića. Koliko pitke vode vaša obitelj baci u zahod u jednoj godini? Što možete poduzeti da se ta količina smanji?

Biljni pročistači

Znate li kako se može pročistiti otpadna voda iz kanalizacije ili tvornice? Za što se ona nakon pročišćavanja može koristiti?

Pogledajte videozapis i saznajte kako biljke mogu pročistiti vodu.

Biljni pročistači Biljni pročistači su umjetno oblikovane močvare koje služe za pročišćavanje otpadnih voda koje kroz njih potječu. To su projektirani sistemi koji oponašaju prirode močvare, zajedno s njihovom vegetacijom, zemljom i mikroorganizmima, i time stvaraju uvjete u kojima se pospješuje pročišćavanje otpadnih voda. Ovisno o vrsti otpadnih voda (industrijske, sive vode, olujne vode i dr.), prilagođava se i konstrukcija biljnih pročistača – bira se supstrat, tip vegetacije i vrsta protoka vode. Najčešće se sastoji od tri kaskadno postavljenih bazena. Proces pročišćavanja odvija se pomoću bioloških, fizikalnih i kemijskih procesa, kao što su sedimentacija, adsorpcija, asimilacija putem biljnih tkiva i mikrobna razgradnja. Biljke koje se koriste u ovim uređajima imaju jako visoku sposobnost uklanjanja teških metala i povećavaju biološku raznolikost područja. Upravo zato, nalik na prirodne močvare, biljni pročistači djeluju i kao biofilter i mogu razgraditi razne zagađivače (nutrijente, patogene, teške metale) u vodi. Također mogu djelovati kao sanitarni sustav koji uklanja patogene (bakterije, viruse, praživotinje i sl.) te dušik i fosfor. Postoje dvije glavne vrste – uređaji s površinskim i podpovršinskim tokom, a ovisno o položaju toka, uređaj može imati veći naglasak na aerobne odnosno anaerobne uvjete procesa pročišćavanja, ovisno o potrebama i vrsti otpadnih voda. Biljni pročistači se mogu koristiti za pročišćavanje voda kanalizacija, industrija ili pak poljoprivrednih otpadnih voda. Prednosti biljnih pročistača su brojne: jednostavnost uporabe, niski troškovi izgradnje, lagano i jednostavno održavanje i eksploatacija uređaja te najvažnije – izrazito visok stupanj pročišćavanja. S obzirom na to, pročišćena se voda može ponovno upotrijebiti u industriji ili u poljoprivredi čime se jako štedi voda za navodnjavanje te omogućava i vraćanje hranjivih tvari u ciklus proizvodnje hrane. Također, za njihov rad nije potrebna električna energija, a pogodni su i za korištenje u ruralnim područjima bez kanalizacijskih sustava. Uz to, upotrebljavaju se autohtone biljke, nema neugodnih mirisa, a uređaj se idealno uklapa u okoliš. Zbog svega toga biljni uređaji pročistači imaju puno više prednosti od uobičajenih tehničkih metoda za pročišćavanje otpadnih voda.. Transkript: .

Oko 70 posto potrošene slatke vode otpada na poljoprivredu. Zamislite samo koliko pitke vode, koja se koristi za navodnavanje, možemo uštedjeti korištenjem biljnih pročistača. Priroda ima rješenje.

Kviz

Riješite kviz i saznajte koliko ste naučili o načinima očuvanja pitke vode i o ponašanju u skladu s prirodom.

Kišnica ima svoj put i mi smo na njemu. Pametnim djelovanjem možemo doprinijeti ostvarenju 6. cilja održivog razvoja: Čista voda i sanitarni uvjeti.



Tek kad izvor presuši, ljudi shvate koliko
je voda dragocjena.
Benjamin Franklin