x
Učitavanje

4. Književnost

Irena Skopljak-Barić, Antonela Berić, Anita Katić, Dalia Mirt
Što ću naučiti?
Europska unija - Zajedno do fondova EU

Jeste li znali?

Povjesničari umjetnosti nalaze početke umjetničkog stvaranja u spiljskim slikama životinja. Praljudi su slikali životinje vjerujući da će im zato lov biti uspješniji. Ali i te slike imaju nešto zajedničko sa svakim umjetničkim ostvarajem – one predstavljaju otisak umjetnikove ruke u vremenu. A upravo je to bit umjetnosti.

Jeste li znali?

Sjećaš li se diva Regoča iz bajke Ivane Brlić-Mažuranić? Što misliš je li on nastao na temelju stvarne ili izmišljene osobe? Posjeti mrežnu stranicu eLektire i saznaj više.

Jeste li znali?

Lirika je književni rod u kojem književnost kao umjetnost riječi dolazi najviše do izražaja. Naziv lirika izveden je prema grčkom glazbalu lira, što upućuje na određenu povezanost takvih književnih djela i glazbe. Naime, lirske su se pjesme pjevale ili recitirale uz glazbenu pratnju, a mnoge su i uglazbljene pa tako čuvaju izvorno jedinstvo glazbe i književnosti.
Na sljedećoj poveznici poslušaj zvukove lire, grčkog glazbenog instrumenta uz koji su se u staroj Grčkoj pjevale posebno osjećajne pjesme.

Jeste li znali?

Poslušaj uglazbljenu inačicu pjesme Kaj u izvedbi ženskog vokalnog anasambla Ladarice.

Jeste li znali?

Ako želiš saznati više o književnici Sanji Pilić i njezinim djelima za djecu i mlade, posjeti stranice eLektire.

Jeste li znali?

Cijelu zbirku kratkih priča pod naslovom Nemam vremena književnice Sanje Pilić možeš pročitati na stranicama eLektire.

Jeste li znali?

Iako se kao zasebna književna vrsta kratka priča razvila u 19. st., ona svoj začetak ima još u starim grčkim epovima poput Homerove Ilijade i Odiseje koje su, iako u stihovima radi lakšeg pamćenja, zapravo bile zbirke kratkih pričica, s vlastitim temama i poukama, koje su se mogle prepričati odjednom. Ezopove basne također su kratke priče, sve dok se u 14. stoljeću nisu počele zapisivati priče iz usmene predaje, same po sebi kratke i poučne.

Povratak na vrh