Učitavanje
Međupredmetna tema
Zdravlje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

U prometu

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Smombies

Jeste li ikad čuli za pojam "smombies" ili "smartphone zombies"? Pogledajte fotografije i razmislite o tome što prikazuju.

Galerija. Slika 1. Fotografija mlade dijevojke s dugom kosom, crnim šeširom, bijelom košuljom iu kožnoj jakni kako hoda ulicom i sobje druke drži mobitel u koji gleda. Slika 2. Djevojka azijatskog izgleda, s kišobranom, ruksakom na leđima i mnoštvom vrećica, snimljena iz profila kako drži i leda u mobitel. Slika 3. Mladić s bradom i kačketom , stoji na tramvajskoj stanici i gleda u mobitel koji drži s obje ruke. Slika 4. Mladić koji hoda ulicom, u ruci drži mobitel, a druga ruka mu je u džepu. Slika 5. Nasmješena moderno odjevena djevojka s naočalama, u rukama ispred sebe drži žuti mobitel i tako hoda ulicom. Slika 6. Nasmješeni mladić i djevojka hodaju ulicom. Mladić u ruci drži mobitel i pokazuje na njemu nešto djevojci. Oboje gledaju u smjeru ekrana. Slika 7. Dvije djevojke azijatskog izgleda stoje na ulici. Odjevene su u poderane traperice, prevelike dukse, maskama na licu. Jedna djevojka s dvijema rukama drži mobitel i gleda u njega, a druga sastrane aviruje u ekran. Slika 8. dvije djevojke i mladić hodaju ulicom jedan pored drugoga i svaki gleda u ekran svog mobitela kojeg drže objema rukama.

Prisjetite se jeste li kada hodali i gledali u mobitel ne obraćajući pažnju na okolinu? Može li to biti opasno i kako?
Vidite li često vozače kako tipkaju na mobitel dok voze? Koje mogu biti posljedice toga?

Osmosmjerka

Riješi ovu osmosmjeruku i ponovi ključne sudionike u prometu te moguće opasnosti na cesti dok upotrebljavamo mobitel.

Kviz

Prepoznaješ li znakove koji se odnose na pješake u prometu i što oni znače? Provjeri svoje znanje.

Možete osmisliti kratku priču kroz koju ćete ukazati na važnost sigurnosti u prometu od strane pješaka i od strane vozača s naglaskom na korištenje mobitela tijekom šetnje/vožnje.