Učitavanje
Međupredmetna tema
Održivi razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Regenerativna poljoprivreda

6 razred osnovne škole

7. razred osnovne škole

8 razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Razmislite kako poljoprivreda utječe na okoliš. Koji su negativni utjecaji poljoprivrede na stanje okoliša, a onda posljedično i na naše zdravlje? Možemo li to nekako promijeniti?

Regenerativna poljoprivreda

Je li moguće baviti se poljoprivredom, a pri tome doprinositi bioraznolikosti i očuvanju okoliša? Može li poljoprivreda ipak imati pozitivne utjecaje na okoliš, pa čak i usporiti nepovoljne klimatske promjene?

Odgovore na pitanja potražite u sljedećem videu o regenerativnoj poljoprivredi.

Regenerativna poljoprivreda je sustav poljoprivrednih načela i praksi koje povećavaju bioraznolikost, obogaćuju tlo, unaprjeđuju vodne resurse i usluge ekosustava te pritom djeluju na ublažavanje klimatskih promjena pohranom atmosferskog ugljika u tlo. Drugim riječima, regenerativna poljoprivreda zastupa i u djelo provodi ideju da poljoprivreda može istovremeno davati čovjeku obilje zdrave hrane i obnavljati ekosustave, odnosno doprinositi zdravlju cijele biosfere planeta Zemlje. Štoviše, ta dva cilja mogu biti u međusobnoj sinergiji. Regenerativne poljoprivredne prakse razlikuju se od mjesta do mjesta jer se uvijek prilagođavaju kontekstu kroz integrativni pristup koji uzima u obzir i agroekosustav, i pojedinca, i zajednicu. Te prakse mogu uključivati povrćarstvo uz minimalnu obradu tla, s obilatom uporabom komposta; voćarstvo s različitim vrstama voća i ostalih biljaka u istom nasadu; stočarstvo sa slobodnom ispašom i visokom razinom dobrobiti životinja; poljoprivredno-šumske sustave s kombinacijom usjeva i trajnih nasada i obradom tla bez oranja; prihranu kompostom, kompostnim čajem, biljnim pripravcima, biougljenom i zelenom gnojidbom; i tako dalje. Da bi se odabrale odgovarajuće prakse, poljoprivredne sustave je potrebno dizajnirati, pratiti i prilagođavati kroz vrijeme, i pronaći učinkovit i društveno odgovoran način kako njima na lokalnoj i globalnoj razini zamijeniti danas uvriježene konvencionalne poljoprivredne prakse koje osiromašuju tlo, ugrožavaju ekosustav i smanjuju udio ugljika u tlu.. Transkript: .

Možete li navesti osnovne principe regenerativne poljoprivrede? Razmislite mogu li se ti principi, i kako, primijeniti i u vlastitom vrtu ili pri uzgoju začinskog bilja?

Pokušajte sami

Predlažemo da sami uzgojite neku biljku ili začinsko bilje u svojem domu primjenjujući principe regenerativne poljoprivrede.

Snimite video o rastu svoje biljke u tehnici stop animacije. Možete organizirati projekciju video uradaka u svom razredu.

Što je stop animacija i kako izraditi video u toj tehnici, naučite pomoću uputa u nastavku.

Kako snimiti biljku kako raste? - upute za izradu stop animacije

Proučite što je stop animacija, kako nastaje te kako snimiti video u toj tehnici. Pri izradi stop animacije treba slijediti nekoliko koraka koji će vam pomoći da budete uspješniji.

Kviz

Riješite kviz i provjerite što ste zapamtili o tehnici stop animacije.

#1 Zadatak

Stop animacija je način snimanja fotografija.

#2 Zadatak

Stop animacija je način snimanja fotografija.

#3 Zadatak

Prije snimanja stop animacije potrebno je pripremiti scenarij i scenografiju, kao i objekte koji će se snimati.

#4 Zadatak

Tijekom snimanja treba mijenjati izvor svjetla i položaj kamere.

#5 Zadatak

Preporučljivo je pri snimanju objekte pomicati u malim koracima.

#6 Zadatak

Za dobru stop animaciju treba snimiti što manje fotografija.