Učitavanje
Međupredmetna tema
Poduzetništvo
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Sok u novom ruhu

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Razmislite o različitim oblicima i vrstama ambalaže koju poznajete. Prisjetite se nekih od najčešćih vrsta ambalažnog materijala koji se koriste za izradu ambalaže za sokove.

Razmislite koju funkciju ima ambalaža.

Tetrapak-ambalaža

Sigurno ste dosad bar jednom kupili sok u tetrapak-ambalaži. Znate li kakva je to ambalaža i kojeg je najčešće oblika?

Jeste li ikada kupili neki proizvod zapravo zato što vas je privukao dizajn pakiranja? Istraživanja pokazuju da je utjecaj ambalaže na kupnju proizvoda iznimno važan. Osim što mora biti praktična za korištenje, vrlo je važan i dizajn ambalaže jer je zapravo ambalaža ta koja prodaje proizvod.

U sljedećoj galeriji slika proučite različite primjerke tetrapak-ambalaže i obratite pažnju na primjere dobre ambalaže, kako na oblik, tako i na dizajn.

Galerija. Slika 1. Tetrapak-ambalaža kao uzdignuti kvadar, povijenih rubova sa strane i čepom u desnom gornjem dijelu.. Slika 2. Tetrapak-ambalaža poput uzdignutog kvadra, koso uzdignutih i spojenih rubnih stranica te čepom u sredini jedne strane.. Slika 3. Tetrapak-ambalaža poput uzdignutog kvadra, povijenih rubova sa strane i čepom u sredini gornje površine.. Slika 4. Mala tetrapak-ambalaža poput uzdignutog kvadra, povijenih rubova sa strane i povijenom slamkom utaknutom u otvor na rubnom dijelu gornje površine.. Slika 5. Mala kockasta tetrapak-ambalaža, povijenih rubova sa strane i savijenom slamkom utaknutom u otvor blizu ruba gornje površine.. Slika 6. Mala tetrapak ambalaža pravokutnog oblika stranica, koso uzdigntih i spojenih rubnih stranica i čepom na sredini jedne strane.. Slika 7. Mala tetrapak-ambalaža pravokutnog oblika stranica, koso uzdigntih i spojenih rubnih stranica te čepom na sredini jedne strane.. Slika 8. Tri pravokutne tetrapak ambalaže za sokove od rajčice, breske i grožđa, te jabuke. . Slika 9. Tri tamno zelene tertapak ambalaže za sokove od višnje, jabuke i breskve.. Slika 10. Sve četiri strane tetrapak ambalaže pravokutnog oblika za sok od nara.. Slika 11. Narančasto zelena tetrapak ambalaža za sok od naranče..

Pokušajte sami

Osmislite svoj dizajn tetrapak-ambalaže koji će biti primamljiv mlađim kupcima tj. učenicima osnovne škole. Za početak predlažemo oblik kocke ili kvadra.

Kasnije, kad budete imali više znanja iz matematike, moći ćete se okušati i nekim složenijim oblikom. Izradite svoj model od kartona i ukrasite ga prema želji.

Najprije odaberite volumen svoje tetrapak-ambalaže. Sokovi se često prodaju u ambalaži od 0,5 litre. Zatim, koristeći interaktivne 3D modele geometrijskih tijela u nastavku, istražite moguće dimenzije svoje tetrapak-ambalaže prema volumenu za koji ste se odlučili. Tako ćete lakše izraditi svoj model od kartona.

Rotirajući 3D modeli kocke i kvadra

Pomoću klizača u 3D modelima podesite duljine bridova kocke/kvadra. Volumen morate izračunati sami kako biste provjerili odgovaraju li te dimenzije odabranom volumenu ambalaže. Tako možete ispitati različite mogućnosti duljina bridova u odnosu na taj volumen.

Sve promjene možete pratiti na 3D modelu koji se prikazuje i tako odabrati vama najprivlačniji model ambalaže. Na kraju izradite mrežu kocke/kvadra kako biste iz nje napravili model od kartona.