Učitavanje
Međupredmetna tema
Održivi razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Razvrstavanje otpada - sirovine i kompost

5. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Razvrstavanje otpada

Ide li tetrapak u papir ili plastiku? Što s limenkama? Iako postoje lokalne razlike u razvrstavanju otpada i u tome što ide u koji spremnik i koje je spremnik boje (na primjer u Zagrebu je spremnik za staklo zelene, dok je recimo u Rijeci narančaste boje), generalna pravila o razvrstavanju otpada su ista.
Koliko dobro znaš što ide u koji spremnik i koliko otpadaka možeš razvrstati u zadano vrijeme?

Uputa: Razvrstaj otpatke u ispravne spremnike. Pripazi da svaki otpadak ubaciš u spremnik kojem pripada i da otpadak ubaciš u za to predviđeni otvor - otpadci oko spremnika uistinu nisu lijep prizor! Pazi na vrijeme i na kraju zadatka provjeri uspješnost.

Izrada komposta

Kada rastu, biljke, pa tako i biljke voća i povrća crpe hranjive tvari iz tla, kako bi stvorile plodove kojima se hrane životinje i ljudi. U prirodnim ekosustavima dio plodova, a i stabljika biljke kada uvene, ostaje na tlu te se razgrađuje i ponovno hrani i obogaćuje tlo iz kojeg zatim nove, mlade biljke rastu i hrane se. U suvremenoj, industrijskoj poljoprivredi, ali i vrtlarstvu, često se ubiru svi plodovi, a mrtve, uvele biljke se odstranjuju i uklanjaju s tla iz estetskih razloga. Taj postupak ostavlja tlo osiromašenim, a upravo ti možeš čak i na vlastitom balkonu, pripremiti hranjivi kompost upravo od plodova i stabljika biljaka koje ti preostanu u kućanstvu i tom mješavinom nahraniti tlo obližnjeg vrta ili parka.
Da bi znala/znao napraviti vlastiti kompost, potrebno je znati koje namirnice idu, a koje ne idu u kompost te zatim omjere u kojima je namirnice potrebno odlagati u kompost kako se ne bi razvile nepovoljne bakterije, već kako bi dobio mirisni (Da, mirisni!) kompost za svoj ili gradski vrt.