Opis pokusa i zapažanje
- U svaku od pet epruveta ulije se 2 mL vodene otopine bjelanjka.
- Prvu se epruvetu zagrijava na plameniku do uočljive promjene. Potom se u tu epruvetu dolije 5 mL destilirane vode i promućka kako bi se ispitala topljivost. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
- U drugu epruvetu se otopini bjelanjka doda 2 mL alkoholnog octa i promućka. Potom se doda 5 mL vode i ponovno promućka. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
- U treću se epruvetu doda 2 mL otopine modre galice i promućka. Potom se doda 5 mL vode i ponovno promućka. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
- Otopini bjelanjka u četvrtoj epruveti doda se 1 mL etanola i promućka. Potom se doda 5 mL vode i ponovno promućka. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
- U petu epruvetu se otopini bjelanjka doda 2 mL natrijeve lužine i promućka. Potom se doda 5 mL vode i ponovno promućka. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
Zaključak
U prvoj epruveti nakon zagrijavnja došlo je do koagulacije (zgrušavanja) bjelanjka. U preostale četiri epruvete dodatkom kiseline, soli, alkohola i lužine, također je došlo do zgrušavanja. Od tekućeg prozirnog proteina nastala je bijela čvrsta netopljiva tvar.