3.8.1. Denaturiranje proteina

Mjere opreza

  •  02@2x.png
  •  07@2x.png
  •  10@2x.png

Mjere zaštite

  •  naocale.png
  •  rukavice.png

Potrebne kemikalije i pribor

  • vodena otopina bjelanjka

  • alkoholni ocat

  • etanol

  • vodena otopina bakrova(II) sulfata

  • natrijeva lužina

  • pet epruveta

  • stalak za epruvete

  • drvena hvataljka

  • plamenik

  • žličica

  • šibice

  • krpa

Opis pokusa i zapažanje
  • U svaku od pet epruveta ulije se 2 mL vodene otopine bjelanjka.
  • Prvu se epruvetu zagrijava na plameniku do uočljive promjene. Potom se u tu epruvetu dolije 5 mL destilirane vode i promućka kako bi se ispitala topljivost. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
  • U drugu epruvetu se otopini bjelanjka doda 2 mL alkoholnog octa i promućka. Potom se doda 5 mL vode i ponovno promućka. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
  • U treću se epruvetu doda 2 mL otopine modre galice i promućka. Potom se doda 5 mL vode i ponovno promućka. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
  • Otopini bjelanjka u četvrtoj epruveti doda se 1 mL etanola i promućka. Potom se doda 5 mL vode i ponovno promućka. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.
  • U petu epruvetu se otopini bjelanjka doda 2 mL natrijeve lužine i promućka. Potom se doda 5 mL vode i ponovno promućka. Epruveta se odloži u stalak i zabilježe se opažanja.

Zaključak

U prvoj epruveti nakon zagrijavnja došlo je do koagulacije (zgrušavanja) bjelanjka. U preostale četiri epruvete dodatkom kiseline, soli, alkohola i lužine, također je došlo do zgrušavanja. Od tekućeg prozirnog proteina nastala je bijela čvrsta netopljiva tvar.