Opis pokusa i zapažanje
- U tikvicu od 300 mL stavite 6 g čaja, 6 g CaCO3 (ili 4,5 g Na2CO3) i 60 mL vode. Smjesu plamenikom zagrijavajte uz povratno hladilo oko 20 minuta.
- Vruću otopinu filtrirajte preko Büchnerova lijevka. Filtrat ohladite na sobnu temperaturu, prebacite u lijevak za odjeljivanje i ekstrahirajte tri puta s po 15 mL kloroforma. Ekstrakcija se provodi vrlo blago, jer se snažnim izmućkivanjem dobiva emulzija koja se ne može odijeliti.
- Kloroformne slojeve prebacite u okruglu, prethodno izvaganu tikvicu za destilaciju od 100 mL.
- Kloroform uklonite destilacijom na vodenoj kupelji. Uparavanje do suha provodi se pomoću vodene sisaljke.
- Sirovi kafein izvažite i odredite mu talište. Prekristalizacija se provodi iz etanola.
- Treći dio pokusa provedite u laboratoriju i dokumentirajte ga – rezultate pohranite u obliku fotografije/videozapisa.
IKT alate potrebne za obradu rezultata pokusa, vizualizaciju modela molekula, izradu skice korištene aparature, pronađite na mrežnim stranicama CARNET-ova e-Laboratorija.
Napomena: Pozorno odaberite podatke dostupne na mrežnim stranicama, jer navedeni sadržaji često nisu recenzirani. Primjerice, podatci s Wikipedije mogu vam poslužiti kao polazna točka istraživanja ili kao početni izvor podataka, no znajte da nije preporučljivo citirati Wikipediju kao izvor podataka u znanstvenome radu.