3.10.1. Postupak izolacije kafeina iz listova zelenog čaja

Mjere opreza

  •  02@2x.png
  •  07@2x.png

Mjere zaštite

  •  naocale.png
  •  rukavice.png

Potrebne kemikalije i pribor

  • indijski čaj

  • kalcijev ili natrijev karbonat

  • kloroform

  • etanol (w = 96 %)

  • tikvica od 300 mL

  • menzura

  • stalak s hvataljkom

  • plamenik

  • zračno povratno hladilo

  • Büchnerov lijevak

  • vodena sisaljka

  • filtrirni papir

  • škare

  • lijevak za odjeljivanje

  • tikvica za destilaciju od 100 mL

  • vodena kupelj

Opis pokusa i zapažanje
  • U tikvicu od 300 mL stavite 6 g čaja, 6 g CaCO3 (ili 4,5 g Na2CO3) i 60 mL vode. Smjesu plamenikom zagrijavajte uz povratno hladilo oko 20 minuta.
  • Vruću otopinu filtrirajte preko Büchnerova lijevka. Filtrat ohladite na sobnu temperaturu, prebacite u lijevak za odjeljivanje i ekstrahirajte tri puta s po 15 mL kloroforma. Ekstrakcija se provodi vrlo blago, jer se snažnim izmućkivanjem dobiva emulzija koja se ne može odijeliti.
  • Kloroformne slojeve prebacite u okruglu, prethodno izvaganu tikvicu za destilaciju od 100 mL.
  • Kloroform uklonite destilacijom na vodenoj kupelji. Uparavanje do suha provodi se pomoću vodene sisaljke.
  • Sirovi kafein izvažite i odredite mu talište. Prekristalizacija se provodi iz etanola.
  • Treći dio pokusa provedite u laboratoriju i dokumentirajte ga – rezultate pohranite u obliku fotografije/videozapisa.

IKT alate potrebne za obradu rezultata pokusa, vizualizaciju modela molekula, izradu skice korištene aparature, pronađite na mrežnim stranicama CARNET-ova e-Laboratorija.

Napomena: Pozorno odaberite podatke dostupne na mrežnim stranicama, jer navedeni sadržaji često nisu recenzirani. Primjerice, podatci s Wikipedije mogu vam poslužiti kao polazna točka istraživanja ili kao početni izvor podataka, no znajte da nije preporučljivo citirati Wikipediju kao izvor podataka u znanstvenome radu.