Uvod
Kako je čovjek ovladao vatrom?
Naš način življenja podrazumijeva boravak u zagrijanim (ili ohlađenim) prostorijama, konzumaciju zagrijane (ili ohlađene) hrane i pića. Teško nam je zamisliti način življenja naših najstarijih predaka koji su tek počinjali stjecati znanja i vještine potrebne za preživljavanje u prirodi. Vatru su u prirodi viđali najčešće kada bi udar groma izazvao požar, ali trebalo je iskustvo brojnih generacija da ova prirodna pojava počne raditi u njihovu korist.
Razmisli u kojim je prilikama čovjek mogao promatrati vatru kao prirodnu pojavu. Što je o vatri mogao zaključiti promatrajući šumski požar? Ako bi se približio zgarištu, što je mogao pronaći?
Naš način življenja podrazumijeva
- boravak u zagrijanim (ili ohlađenim) prostorijama,
- konzumaciju zagrijane (ili ohlađene) hrane i pića.
Teško nam je zamisliti način življenja naših najstarijih predaka koji su
- počinjali stjecati znanja i
- razvijati vještine potrebne za preživljavanje u prirodi.
Vatru su naši predci viđali u prirodi.
Trebalo je iskustvo brojnih generacija da naši predci sami počnu koristiti vatru.
Razmisli i odgovori:
Razmisli u kojim je prilikama čovjek mogao promatrati vatru kao prirodnu pojavu.
- Što je o vatri mogao zaključiti promatrajući šumski požar?
- Što je mogao pronaći ako bi se približio zgarištu ?
Uporaba vatre na nalazištu Hušnjakovo
Kuhanje je stvorilo društvo
Arheolozi nemaju precizan odgovor na pitanje kada je čovjek počeo upotrebljavati vatru za pripremu hrane. Međutim, kuhanje hrane je vrlo važno jer utječe na njezino iskorištavanje u ljudskome tijelu. Kuhanjem se iz hrane uklanjaju uzročnici bolesti i otrovi, ona postaje ukusnija i mekša. Ljudsko tijelo lakše probavlja takvu hranu i iz nje lakše iskorištava hranjive tvari. Kuhana hrana je zato utjecala na razvoj mozga koji postaje sve razvijeniji.
Ako se razvija mozak, što se događa sa svim čovjekovim sposobnostima?
Priprema hrane je okupljala sve članove zajednice oko vatre. Omogućila je da hranjenje, umjesto 6 ili 8 sati dnevno, traje znatno kraće. Žvakanje kuhane (pečene) hrane bilo je kraće i jednostavnije od žvakanja sirova mesa. Čovjek je zbog toga imao više vremena za istraživanje okoliša u kojem je živio. Oko vatre ljudi su mogli razgovarati, jedni drugima prenositi svoja iskustva i znanja. Početak usmene predaje vezan je za okupljanje uz vatru.
Koja su iskustva i znanja stariji članovi zajednice željeli prenijeti mlađima?
Arheolozi ne znaju točno kad je čovjek počeo koristiti vatru za pripremu hrane.
Kuhanje hrane je vrlo važno za njezino iskorištavanje u ljudskome tijelu.
- Kuhanjem se iz hrane uklanjaju uzročnici bolesti i otrovi.
- Hrana postaje ukusnija i mekša za jesti.
- Ljudsko tijelo lakše probavlja kuhanu hranu.
- Iz kuhane hrane tijelo lakše iskorištava hranjive tvari.
Kuhana hrana je zato utjecala na razvoj mozga koji postaje sve razvijeniji.
Odgovori na pitanje:
- Ako se razvija mozak, što se događa sa svim čovjekovim sposobnostima?
Paljenje i korištenje vatre
Ova vrsta vulkanskih stijena u kamenom dobu upotrebljavala se na različite načine, a krapinski neandertalci su je koristili za paljenje vatre. Stijena je šupljikava jer je nastala naglim hlađenjem lave.
Ova vrsta vulkanskih stijena u kamenom dobu upotrebljavala se na različite načine.
Krapinski neandertalci su je koristili za paljenje vatre.
Stijena je šupljikava jer je nastala naglim hlađenjem lave.
U mlađem kamenom dobu čovjek je ovladao umijećem uzgoja poljoprivrednih kultura. Povećala se potreba za obradivim površinama pa se do njih dolazilo krčenjem šuma. Često se do obradivog tla dolazilo izazivanjem šumskih požara.
U mlađem kamenom dobu čovjek je počeo s uzgojem poljoprivrednih kultura.
Povećala se potreba za obradivim površinama pa se do njih dolazilo krčenjem šuma.
Često se do obradivog tla dolazilo izazivanjem šumskih požara.
Uporaba vatre kao evolucijsko dostignuće
Vatra
Vatra i obrada metala
Istražujući prirodu, ljudi su, osim kamena, pronalazili i druge materijale. Njih su pokušavali iskoristiti za izradu predmeta potrebnih u svakodnevnom životu. Tako su počeli iskorištavati bakar, metal kojeg je u prirodi bilo u velikim količinama. Za oblikovanje predmeta od bakra bilo je potrebno rudu bakra zagrijavati na visokim temperaturama. Na visokim temperaturama (odnosno na vatri) neki metali postaju mekši ili prelaze u tekuće stanje. U takvom stanju moguće ih je kvalitetno oblikovati. Bakar se miješao s kositrom da bi se dobila bronca koja je, u odnosu na bakar, bila tvrđa i čvršća.
Kako se zove povijesno razdoblje koje je počelo uporabom bakra?
Istražujući prirodu, ljudi su, osim kamena, pronalazili i druge materijale.
Materijale iz prirode ljudu su pokušavali iskoristiti za izradu predmeta potrebnih u svakodnevnom životu.
Ljudi su počeli iskorištavati bakar, metal kojeg je u prirodi bilo u velikim količinama.
Za oblikovanje predmeta od bakra bilo je potrebno rudu bakra zagrijavati na visokim temperaturama.
Na visokim temperaturama (odnosno na vatri) neki metali postaju mekši ili prelaze u tekuće stanje. U takvom stanju moguće ih je kvalitetno oblikovati.
Bakar se miješao s kositrom da bi se dobila bronca koja je,u odnosu na bakar, bila tvrđa i čvršća.
- Kako se zove povijesno razdoblje koje je počelo uporabom bakra?
Za znatiželjne
Pogledaj kratak video u kojem pripadnik naroda Aboridžina pali vatru. On to čini na način sličan onome na koji su to činili naši najstariji predci u kamenome dobu. Otvori poveznicu .
Prisjeti se upozorenja o paljenju vatre na otvorenim prostorima koja vrijede u našem vremenu. Zašto je važno uvijek vatru imati pod kontrolom?