3.10. Aktivnost za samostalno učenje – Kafein

Uvod

Svojstva kafeina – primjer istraživačke nastave u kemiji

1. PRISJETIMO SE ŠTO VEĆ ZNAMO O TEMI ISTRAŽIVANJA

Alkaloid kafein je sekundarni metabolit koji se može naći u mnogim biljkama. Nalazi se u čaju i kavi, a koristi se kao dodatak i u nekim osvježavajućim napitcima.

pokus

Fotografija prikazuje ukapavanje prozirne tekućine u epruvetu kapaljkom.

Postupak izolacije kafeina iz listova zelenog čaja

5. ANALIZIRAJMO REZULTATE I DONESIMO ZAKLJUČKE

Na temelju provedenog pokusa i dokumentiranih koraka u izvedbi:

a) izračunajte udio kafeina u listovima crnog čaja

b) izračunajte udio kafeina u šalici napitka crnog čaja

c) predložite postupke za daljnju analizu fizikalnih i kemijskih svojstava produkta

d) donesite zaključak.

6. NAŠA PRETPOSTAVKA JE POTVRĐENA / NAŠA PRETPOSTAVKA JE OPOVRGNUTA

Ako je vaša pretpostavka opovrgnuta, razmislite i pokušajte s novom pretpostavkom.

7. NAPRAVIMO IZVJEŠTAJ

Rezultate rada prikažite prezentacijom ili plakatom izrađenim u PowerPoint-u.

DODATAK ISTRAŽIVAČKOM RADU:

Istražite mehanizam biološkog djelovanje kafeina na organizam, izdvojite njegove povoljne i nepovoljne učinke. Organizirajte razrednu debatu na temu "Za ili protiv kafeina".