Opis postupka i zapažanja
Prije izvođenja pokusa pažljivo pročitajte opis postupka.
- Pripremite na stalku čiste i suhe epruvete. Označite epruvete flomasterom (broj ili naziv uzorka).
- U prvu epruvetu stavite 1 mL suncokretova ulja, u drugu 1 mL maslinova ulja, u treću jednu žličicu masti i u četvrtu jednu žličicu margarina. Pokušajte uskladiti količine uzoraka u epruveti tako da su približno iste visine.
- U svaku epruvetu ulijte 5 mL medicinskog benzina, začepite čepom i promućkajte dok se uzorci ne otope. Zabilježite opažanja.
- Svaki uzorak zasebno ispitajte alkoholnom otopinom joda.
- Kapaljkom dodajite kap po kap otopine joda. Nakon dodavanja svake kapi promućkajte sadržaj epruvete. Brojite dodane kapi.
- Alkoholna otopina joda je tamne smeđe boje. Dodavanjem otopine joda u ispitivani uzorak smeđa boja otopine joda nestaje. Dodavanje kapi se nastavlja sve dok se pod utjecajem jodne otopine boja uzorka ne promijeni u smeđu.
- Tijekom pokusa utvrdite broj kapi otopine joda, koje je trebalo dodati uzorku do prve pojave smeđe boje.
Napišite jednadžbu adicije joda na 1,2-dioleoil-3-stearoilglicerol.
Zaključak
Jod se reakcijom adicije veže na dvostruke veze nezasićenih masnih kiselina u uzorku ispitivane tvari. Što je udio nezasićenih masnih kiselina veći, to će biti veći utrošak kapi otopine joda.
Dodatak pokusu
Dosadašnja su istraživanja pokazala da u sastav masti uglavnom ulaze zasićene masne kiseline, dok ulja sadrže veći udio nezasićenih masnih kiselina. Suncokretovo ulje ima; 8 % zasićenih i 92 % nezasićenih masnih kiselina. Svinjska mast ima 43 % zasićenih i 57 % nezasićenih masnih kiselina. U maslinovom ulju ima oko 83 % oleinske kiseline, 6 % palmitinske, 4 % stearinske i 7 % linoleinske kiseline.
Usporedite svoje rezultate s rezultatima dosadašnjih istraživanja. Istražite na stručnim mrežnim stranicama kakav učinak na ljudsko zdravlje ima pojedina vrsta ulja i kolike su preporučene dnevne količine unosa ulja u organizam.