3.9.1. Izolacija DNA iz voća

Mjere opreza

Mjere zaštite

  •  rukavice.png
  •  naocale.png

Potrebne kemikalije i pribor

  • svježe voće

    (pola banane, nekoliko jagoda ili malina, jedan kivi)

  • kuhinjska sol

  • tekući deterdžent za pranje posuđa

    (neki bioaktivni deterdžent)

  • plastična vrećica

  • voda

  • visokopostotni etanol

    (ohlađen u hladnjaku)

  • staklena ili plastična čaša

Opis postupka i zapažanja
  • Stavite odabrano voće u vrećicu, dobro je zatvorite i gnječite ga nekoliko minuta kako bi dobili jednoličnu masu bez grudica.
  • Odrežite jedan vrh vrećice i istisni smjesu u čašu (po potrebi razrijedi s vodom tako da smjesa ne bude pregusta).
  • Dodajte pola žličice kuhinjske soli i žlicu deterdženta za pranje posuđa i miješajte nekoliko minuta.
  • Nakon nekoliko minuta dodajte visokopostotni hladni etanol, pažljivo ga ulijevajući uz rub stijenke čaše tako da se slojevi ne pomiješaju. Ulijte onoliko alkohola koliko je voćne kaše u čaši (tj. da su volumeni dvaju slojeva jednaki). Ostavite stajati nekoliko minuta i promatrajte što se događa. Na granici dvaju slojeva vidjet ćete mjehuriće kako zajedno s bijelim nitima prelaze iz gustog vodenog sloja u alkoholni sloj. To su molekule DNA.

Odgovorite na pitanja.

  1. Zašto je bilo potrebno voće dobro zgnječiti prije izolacije DNA?
  2. Koja je uloga deterdženta u izolaciji DNA iz voća?
  3. Zašto je potrebno ohladiti alkohol?
  4. Jesu li bijele niti izolirane iz voća čista DNA?
  5. Što bi još te niti mogle sadržavati?