Poznato je da Eskimi gotovo nikada ne obolijevaju od srčanih bolesti jer svakodnevno konzumiraju velike količine plave ribe. Riblje ulje poboljšava cirkulaciju i krvnu sliku, umanjuje štetan i podiže dobar kolesterol. Riblje ulje pomaže kod stresa i depresije, hrani mozak i podmazuje zglobove.
Poznato je da Eskimi gotovo nikada ne obolijevaju od srčanih bolesti.
To je zato jer svakodnevno konzumiraju velike količine plave ribe.
Riblje ulje poboljšava cirkulaciju i krvnu sliku,
umanjuje štetan i podiže dobar kolesterol.
Riblje ulje pomaže kod stresa i depresije, hrani mozak i podmazuje zglobove.
Preporuka je konzumirati ribu dva puta tjedno, a kod prehrane siromašne ribom preporuča se koristiti dodatke prehrani u obliku kapsula s ribljim uljem.
Omega-3 masne kiseline su nezasićene masne kiseline. Nazivaju se omega-3 jer im se prva nezasićena dvostruka veza u lancu nalazi, brojeći od metilnog kraja, na trećem ugljikovom atomu. Omega-3 masne kiseline obilježavaju se kraticama engleskog naziva.
Omega-3 masne kiseline su nezasićene masne kiseline.
Nazivaju se omega-3 kiseline zbog sljedećeg:
prva nezasićena dvostruka veza u lancu im se nalazi trećem ugljikovom atomu,
brojeći od metilnog kraja.
Omega-3 masne kiseline obilježavaju se kraticama engleskog naziva.
ALA je esencijalna masna kiseline i ne može se sintetizirati u ljudskom organizmu te se mora uzimati hranom. Iz ALA se u tijelu mogu sintetizirati druge dvije omega-3 kiseline; EPA i DHA. Ove dvije kiseline su učestale u morskim organizmima, osobito nekim ribama npr. u jetrima bakalara pa ih zovu i "morske" dok se ALA često opisuje kao biljna omega-3 masna kiselina.
ALA je esencijalna masna kiselina.
Ne može se sintetizirati u ljudskom organizmu.
Mora se uzimati hranom.
Iz ALA se u tijelu mogu sintetizirati druge dvije omega-3 kiseline; EPA i DHA.
Ove dvije kiseline su učestale u morskim organizmima.
Osobito su učestale u nekim ribama npr. u jetrima bakalara.
Zovu ih i "morske" dok se ALA često opisuje kao biljna omega-3 masna kiselina.
Istraživanja su pokazala da je u prošlosti prehrana ljudi bila bogata nezasićenim masnim kiselinama te da je unos omega-9, omega-6 i omega-3 masnih kiselina bio podjednak. Nažalost, suvremenom prehranom taj se omjer poremetio i danas je procijenjeno da je udio omega-3 masnih kiselina u prehrani i do 15 puta manji od unosa omega-6 i omega-9 masnih kiselina.
Istraživanja su pokazala da je u prošlosti prehrana ljudi bila bogata nezasićenim masnim kiselinama.
Unos omega-9, omega-6 i omega-3 masnih kiselina je bio podjednak.
Nažalost, suvremenom prehranom taj se omjer poremetio.
Danas je procijenjeno da je udio omega-3 masnih kiselina u prehrani
i do 15 puta manji od unosa omega-6 i omega-9 masnih kiselina.
Problemski zadatak
Na stručnim internetskim stranicama istražite koja je zadaća omega-3 masnih kiselina u organizmu. Procijenite svoj dnevni unos omega-3 masnih kiselina i sastavite jelovnik kojim bi jednoliko zastupili unos omega-3, omega-6 i omega-9 masnih kiselina.