3.3.1. Test reakcije na glukozu

Mjere opreza

  •  05@2x.png
  •  07@2x.png

Mjere zaštite

  •  naocale.png
  •  rukavice.png

Potrebne kemikalije i pribor

  • vodena otopina glukoze (w = 1 %)

  • Fehlingov reagens

  • Tollensov reagens

  • četiri epruvete

  • hvataljka za epruvetu

  • stalak za epruvete

  • kapaljke

  • plinski plamenik

  • šibice

  • krpa

Opis pokusa i zapažanje

1. korak
U jednoj se epruveti pripravi Fehlingov, a u drugoj Tollensov reagens. U trećoj epruveti priredi se razrijeđena otopina glukoze (w = 1 %) i sadržaj se podijeli u dvije epruvete.

2. korak
U jednu se epruvetu s glukozom doda Fehlingov, a u drugu Tollensov reagens. Epruvete se zatim zagrijavaju iznad blagog plamena do vrenja.
Zabilježite opažanje te jednadžbama kemijskih reakcija prikažite oksidaciju D-glukoze Fehlingovim i Tollensovim reagensom.

Zaključak
Pojava crvenosmeđeg taloga bakrova(I) oksida u reakciji glukoze s Fehlingovim reagensom i pojava srebrnog zrcala s Tollensovim reagensom dokazi su da je glukoza reducirajući šećer (aldoza).