EU - Zajedno do fondova EU

Upute za korištenje

Uvod

Dobrodošli i hvala Vam što koristite ovaj digitalni obrazovni sadržaj napravljen u sklopu CARNET-ovog projekta eŠkole.

Ovaj digitalni sadržaj sastoji se od brojnih videa, animacija, zvučnih zapisa, interakcija i zadataka čija je svrha pomoći ti da lakše savladaš gradivo ovog predmeta. Ovim digitalnim sadržajem učenici se mogu koristiti u svrhu pripreme za test, pri rješavanju domaće zadaće ili jednostavno za bolje shvaćanje i usvajanje gradiva nakon nastave. Uz učenike, Digitalni Obrazovni Sadržaj koriste i nastavnici kao dodatnu opciju prilikom nastave ili prilikom zadavanja domaće zadaće.

Ovaj digitalni sadržaj pokriva gradivo Engleskog jezika za 5. razred osnovne škole. Sadržaj je namijenjen za drugu ili petu godinu učenja engleskog jezika.

Sadržaji su izrađeni tako da se mogu koristiti putem internet preglednika na stranici Edutorija, a na stranici ih je moguće i preuzeti, te koristiti i bez naknadnog pristupa internetu.

Video upute za učenike

Video upute za učitelje

Korištenje kroz Edutorij

Na stranicama Edutorija moguće je pretrazivati školske predmete uz pomoć izbornika na vrhu ekrana ili ugrađene tražilice. Ovdje su kroz jednostavan izbornik prikazani svi dostupni predmeti, a nakon odabira predmeta moguće je isti pretraživati po pojedinačnim modulima.

Korištenje DOS-a offline

Ukoliko želiš koristiti digitalni sadržaj i kada nisi spojen na internet, možeš ga preuzeti direktno na svoje računalo putem poveznice na stranicama Edutorija.

Nakon preuzimanja komprimirane datoteke, istu je potrebno raspakirati, te je sadržaj dalje moguće koristiti pomoću web preglednika bez obzira na internetsku vezu.

Postavke

U postavkama se može pronaći nekoliko opcija kako bi DOS bio što pregledniji i lakši za korištenje.

Ovdje je moguće birati između tri različite veličine teksta, a po potrebi mogu se uključiti font za disleksiju, te kontrastni mod za lakše čitanje ukoliko je pozadina presvijetla.

Od čega se sastoji DOS

Prije početka detaljnih uputa bitno je savladati kako je ovaj sadržaj organiziran. Na njegovoj naslovnici nalaze se dvije poveznice, jedna vodi na sadržaj za one učenike koji u petom razredu osnovne škole uče engleski jezik drugu godinu, a druga za one koji engleski jezik uče petu godinu.

Svaki od ovih sadržaja, unutar sebe, podijeljen je na module, a moduli na jedinice.

Moduli

Svaki modul sastoji se od već spomenutih jedinica, ali i od poglavlja “Istraži”, “Prouči” i “Procijeni svoje znanje” koja se nalaze na dnu naslovnice modula te služe za samostalno proširivanje i procjenjivanje znanja o temi koju modul obrađuje.

Njihova struktura vrlo je slična strukturi jedinica od kojih je sastavljena većina sadržaja.

Jedinice

Glavnina jedinica sastoji se od naslova, zatim prikaza ishoda trenutne obrazovne jedinice gdje je pritiskom na gumb “Moći ću” moguće vidjeti što ćeš naučiti u ovoj jedinici. Ovaj prikaz moguće je sakriti pritiskom na gumb za zatvaranje.

Ispod se nalazi sadržaj jedinice: Zadaci, podsjetnici, multimedijski i interaktivni sadržaji. Na samom kraju sadržaja u nekim jedinicama nalaze se i zadaci za procjenu znanja na razini jedinice.

Rječnik

Na vrhu stranice u navigacijskoj traci nalazi se gumb “Rječnik” koji vodi na stranicu rječnika koji sadrži sve pojmove koji se javljaju u ovom sadržaju.

Kretanje kroz naslovnice DOS-a, godine i module

Sav sadržaj je organiziran radi lakšeg snalaženja i navigacije te je moguće izabrati godinu učenja, zatim pojedinačne module a nudi nam se i mogućnost izbora jedinice.

Sve kartice sadrže ilustracije radi lakšeg prepoznavanja, redni broj modula i jedinice, naslov modula ili jedinice te kratki opis.

Prilikom biranja jedinica također je moguće promijeniti modul putem strelica s lijeve i desne strane.

Kretanje kroz jedinice

Biranje sadržaja moguće je i uz pomoć izbornika pri vrhu ekrana. Potrebno je samo izabrati modul te nakon sto se otvori dodatni izbornik izabrati željenu jedinicu.

Unutar jedinice, povratak na prijašnje stranice olakšan je pojednostavljenim izbornikom na vrhu gdje je jednim klikom moguć povratak na popis jedinca, modula ili godine učenja.

Pregled same jedinice moguć je uz pomoć bočnog izbornika s lijeve strane gdje je moguće izabrati specifičan zadatak ili podsjetnik unutar jedinice.

Za izbor slijedećih i prethodnih jedinica također se koriste i strelice na vrhu i dnu ekrana.

Kretanje kroz rječnik

Za kretanje po rječniku može se koristiti „scroll“ a za brže pronalaženje željenih pojmova koristi se abecedna lista s lijeve strane.

Svaki pojam dolazi sa uključenim audio zapisom kako bi se mogao naučiti pravilan izgovor riječi. Audio zapis je moguće preuzeti sa stranice ili poslušati direktno u pregledniku.

Pretraga

Uz pomoć tražilice pri vrhu ekrana vrlo je lako pretražiti bilo koji pojam te pronaći u kojem modulu ili jedinici se spominje.

Potrebno je samo upisati pojam te izabrati željeni rezultat iz padajućeg popisa.

Multimedijski sadržaji

Na nekim mjestima nalaze se poveznice na druge internet stranice, prepoznatljive su po drugačijoj boji teksta te ikoni poveznice koja stoji odmah uz njih. Takve poveznice koriste se isto kao i sve druge poveznice u tekstovima kakve inače viđamo na internetskim stranicama, klik na njih otvorit će povezanu stranicu u novoj kartici internet preglednika.

Zvučne zapise lako je primjetiti po prepoznatljivom sučelju sačinjenom od gumba za pokretanje i zaustavljanje reprodukcije, klizača za namještanje glasnoće, kliznog prikaza trajanja zvučnog zapisa; pomoću kojeg je moguće preskakati dio sadržaja ili se vraćati na prethodno vrijeme zvučnog zapisa povlačenjem točke koja predstavlja trenutno vrijeme zapisa. Sasvim desno prikazano je preostalo vrijeme zvučnog zapisa, a odmah ispod toga nalazi se gumb za prikaz tekstualnog transkripta zvučnog zapisa.

Video zapisi pokreću se pritiskom na središnji gumb za pokretanje. Jednom kada su pokrenuti koriste vrlo slično sučelje za reprodukciju kao i audio zapisi. Gumb za pokretanje i zaustavljanje s lijeve strane. Klizač za namještanje glasnoće do njega, te klizni prikaz trajanja video zapisa, s istim mogućnostima kao kod zvučnog zapisa, u sredini. S desne strane također se nalazi prikaz preostalog trajanja video zapisa, no za razliku od audio zapisa ovdje imamo gumb za uključivanje i isključivanje potpisa, te gumb za uključivanje prikaza preko cijelog ekrana. Prikaz preko cijelog ekrana isključuje se dvoklikom bilo gdje na ekranu. Ispod ovih gumba nalazi se gumb za prikaz i skrivanje tekstualnog transktripta.

Uz neke zadatke i tekstove u jedinicama nalaze se galerije koje sadrže više slika. Moguće ih je listati pomoću strelica s lijeve i desne strane, dolje desno vidljivo je koju sliku gledamo, te koliko je ukupno slika u galeriji. Klik na sliku otvara ju u prikazu preko cijelog ekrana. Ponovni klik na sliku ju povećava, klik uz povlačenje pomiče prikaz povećane slike. U gornjem desnom uglu nalazi se kontrola za smanjivanje slike i zatvaranje prikaza preko cijelog ekrana.

Interaktivni sadržaji

Veći dio jedinica sastavljen je od interaktivnih sadržaja, međusobno vidljivo odvojenih vodoravnom linijom, nakon koje slijedi numerirani naslov interakcije. Bez obzira o kojoj vrsti interakcije se radi, ako se očekuje unos rješenja, prisutni su gumbi za provjeru točnosti unosa i vraćanje interakcije u početno stanje.

Ako je u interakciji prisutan brojač, radi se o interakciji ili zadatku s više podzadataka. Koristeći ove strelice moguće je odabrati slijedeći podzadatak, a ovaj broj pokazuje na kojem si podzadatku te koliko je ukupno podzadataka.

Zadaci s upisivanjem

Kod zadataka s upisivanjem potrebno je samo upisati traženi pojam ili rečenicu. Zadatak može biti popraćen tekstom, popisom riječi, slikama, audio ili video zapisom.

Zadaci za istraživanje

Neki zadaci ne traže nikakvu interakciju, već je potrebno slijediti link ili pogledati video te proučiti i saznati više o zadanoj temi.

Zadaci s ponuđenim odgovorima

Za rješavanje ovog tipa zadatka potrebno je odabrati samo točnu tvrdnju od više ponuđenih. Bitno je zapamtiti kod ovakvog tipa zadatka da u nekim slučajevima može postojati i više točnih odgovora, tada treba prepoznati i označiti SVE točne odgovore. Također, u nekim zadacima ovog tipa na izbor su dane slike umjesto tvrdnji, no koriste se isto. Potrebno je kliknuti na ispravnu sliku ili tvrdnju.

Zadaci sa smještanjem ispravnog pojma na ispravno mjesto

Kod ovog tipa zadatka potrebno je interaktivne pojmove ili slike iz jednog okvira klikom prebaciti u drugi odgovarajući okvir. Rješenja je moguće i samo odvući u drugi okvir. Zadaci također mogu bit popraćeni tekstom, slikama, video ili zvučnim zapisom radi lakše predodžbe rješenja.

Zadaci s padajućim Izbornikom

U ovom slučaju bira se točan odgovor od nekoliko ponuđenih iz padajućeg izbornika. Zadatak je najčešće popraćen tekstom u kojem nedostaju pojmovi koji se moraju izabrati iz izbornika, ali može biti popraćen slikama, zvučnim ili video zapisom.

Križaljka

Kod zadataka u tipu križaljke, potrebno je izabrati prazan niz za upis slova, te u prozoru koji se pojavi, pročitati zagonetku ili pitanje te upisati traženu riječ. Prozor se zatvara pritiskom na ovaj gumb. Ako je potrebna pomoć, gumb “HINT” otkrit će po jedno slovo rješenja.

Osmosmjerka

U ovim zadacima potrebno je pronaći riječi u bilo kojem od osam smjerova. Rješavaju se klikom i povlačenjem počevši od prvog slova riječi te puštajući na zadnjem slovu riječi. Točni unosi rezultirat će trajno promijenjenom bojom polja.

Memory

U ovom zadatku potrebno je upariti pojmove sa odgovarajućom slikom ili drugim odgovarajućim pojmom. Polja se otvaraju na klik, međutim u slučaju da nije pogođen par, moguće je otvoriti najviše dva polja prije nego se ponovo zatvore. Traži se razumijevanje pojmova te pamćenje pozicije pojmova kada su polja zatvorena.

Video s pauzama

Ovaj tip zadatka dolazi popraćen video zapisom. Traži razumijevanje sadržaja. Video će se pauzirati na određenim mjestima, te je potrebno odgovoriti na pitanje ili riješiti interakciju.

Pravilan redoslijed

U ovim zadacima potrebno je kliknuti na tražene pojmove ispravnim redoslijedom, nakon čega se oni tim redoslijedom svrstavaju na predviđeno polje.

Nasumično pitanje

Ovakav tip zadatka postavlja nasumično pitanje vezano za jedinicu. Nije potrebno upisati ili izabrati odgovor već samo odgovoriti usmeno na glas.

Provjera pravopisa

U ovakvim zadacima potrebno je napisati traženo, a zatim pomoću gumba za provjeru, provjeriti točnost napisanog.

Netipski zadaci

Neki zadaci ne spadaju niti u jednu od ovih kategorija, te traže drugačije postupanje, u takvim slučajevima uputa kako ih koristiti dana je u samom zadatku.