Učitavanje
Međupredmetna tema
Zdravlje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Papa-test

3. razred srednje škole

4. razred srednje škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Jeste li odgovorni prema svom reproduktivnom zdravlju? Kako se o njemu brinete?

Što je HPV? Što on može uzrokovati?

Kako i zašto se papa-test izvodi?

Odgovornost i briga o reproduktivnom zdravlju svake spolno aktivne djevojke uključuje i redovite ginekološke preglede te uzimanje Papa-testa. Papa-test najbolje je napraviti između 10. i 20. dana od prvog dana zadnje menstruacije, a nikako za vrijeme krvarenja.

Pogledajte video i saznajte kako i zašto se ovaj test izvodi.

Papa test i HPV Svi smo svjesni važnosti odgovornog spolnog ponašanja kao i brige o reproduktivnom zdravlju. Kod žena, važnu ulogu u ovom složenom procesu imaju redoviti posjeti ginekologu. Svaka punoljetna žena jednom godišnje treba napraviti Papa test koji omogućava otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice. Prikupljeni uzorak tkiva može se testirati i na prisutnost HPV-a. Virusa koji se veže uz pojavu i razvoj raka vrata maternice. Tijekom pregleda, ginekolog u rodnicu pacijentice postavlja uređaj spekulum čijim širenjem se razdvajaju stjenke rodnice što omogućava lakši pregled rodnice i vrata maternice. Pomoću špatule i četkice, ginekolog uzima uzorak površinskih stanica rodnice, vrata maternice te kanala vrata maternice. Prikupljeni uzorak se dalje odlaže u posebnu transportnu posudu koja sadrži fiksativ koji će sačuvati stanice u nepromijenjenom obliku. Uzorak se zatim dostavlja u citološki laboratorij u kojem će se izvršiti analiza prikupljenih stanica. Rezultati se u prosjeku čekaju dva do tri tjedna. Promatranjem stanica pod mikroskopom uspoređuje se njihova veličina, izgled i obojenost. Na taj način liječnici mogu odrediti događaju li se na maternici predkancerogene ili kancerogene promjene. Trenutno na ekranu vidite jedan uredan nalaz u kojem nema uočenih promjena. No, ako pogledamo drugi uzorak možemo uočiti da su određene stanice veće u odnosu na druge te da su im jezgre tamno obojene. To su stanice koje su zaražene HPV-om. Pozitivan rezultat HPV testa ne znači nužno da već imate rak ili da ćete ga dobiti! Ginekolog će vas vjerojatno uputiti na daljnje pretrage kako bi se utvrdio tip HPV-a koji imate te će se na taj način odrediti i vaša rizična skupina.. Transkript: .

Što je namjera Papa-testa? Može li se u uzetom uzorku detektirati prisutnost humanog papiloma virusa (HPV)?

Prisutnost HPV-a upućuje na infekciju stanica vrata maternice ovim virusom. Većina HPV infekcija spontano prolazi, a samo dugotrajna infekcija virusima visokog rizika može uzrokovati premaligne promjene i rak vrata maternice.

Danas se primjenjuje cjepivo protiv najčešćih HPV tipova visokog rizika, a ono je namijenjeno mladićima i djevojkama prije stupanja u spolne odnose.

Briga o svom reproduktivnom zdravlju

Testirajte svoje znanje.

#1 Kolekcija zadataka

Briga o reproduktivnom zdravlju uključuje:

Papa-test se obično uzima:

Papa-testom otkrivaju se:

 

Cijepljenje protiv HPV-a provodi se kod mladića i djevojaka prije stupanja u spolne odnose.

 

Cijepljenje sprječava infekciju stanica virusima visokog rizika.

 

Cijepljenje isključuje redovite ginekološke preglede.

 

Posljedice neliječenja spolno prenosivih bolesti mogu biti sterilnost, teškoće s održavanjem trudnoće i prenošenje zaraze na nerođeno dijete. Kakvim ponašanjem možete izbjeći zarazu? Kakvim ponašanjem možete izbjeći komplikacije?