Učitavanje
Međupredmetna tema
Građanski odgoj i obrazovanje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Manjine

1. razred srednje škole

2. razred srednje škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Manjina je skupina unutar društva koja se po svojim obilježjima razlikuje od ostaloga dijela društva ili društvene većine.

(Pre)poznajete li pripadnike neke manjine u Hrvatskoj ili ste vi pripadnik jedne od njih? Po čemu ste slični, a po čemu različiti?

Nacionalne manjine u Hrvatskoj

Koje nacionalne manjine postoje u Hrvatskoj? U kojem postotku su zastupljene? Kakva prava imaju manjine?

Pogledajte videozapis.

Manjine su skupine hrvatskih državljana koji su tradicionalno nastanjeni na teritoriju Republike Hrvatske. Od većine se razlikuju svojim etničkim, jezičnim, kulturnim i vjerskim obilježjima. Danas u Hrvatskoj živi gotovo 330.000 pripadnika nacionalnih manjina među kojima su najbrojnija Srpska i Albanska, ali velik broj svojih pri-padnika bilježi i Češka, Mađarska i Talijanska manjina. Kao punopravni članovi Hrvatske države, svi pripadnicima manjinskih skupina se jamči ravnopravnost i jedna-kost. Prema Ustavnom zakonu, u svim mjestima, gdje pripadnici nacionalnih manjina čine 30 posto stanovniš-tva, imaju pravo na službenu upotrebu svog jezika i pisma. Pravo na dvojezičnost, pripadnici nacionalnih ma-njina u Hrvatskoj imaju u 120 općina i gradova. Tu zakonsko pravo, osim Talijana, manjine ne koriste u cijelos-ti. Stoga, kada posjetite Istarsku županiju, posjetili ste i Regione Istrianna. Osim toga, imaju pravo na življenje svoje vjere, kulture i kulturnih običaja, pravo na odgoj i obrazovanje u školskim ustanovama ali i osnivanje institucija u kojima se uči povijest i njeguje kultura te nacionalne manjine. Često su manjinske skupine u nepovoljnom položaju iz same činjenice da su manjina. Neke manjine su u toliko lošijem položaju da njihovi životni uvjeti nisi ni približni onima koje ima većina. Zbog toga neki smatraju da bi se na njih trebale primijeniti mjere pozitivne diskriminacije. To znači, dati im veća prava nego što ih ima većina kako bi se time djelomično kompenzirao njihov neravnopravan položaj i smanjila nejednakost. Glavni nositelji borbe za ravnopravniji položaj manjinskih skupina su njihovi izabrani predstavnici u organizira-noj vlasti, ali i svaki građanin koji potiče i provodi ravnopravnost i jednakost u svim prilikama, ne oslanjajući se na razlike koje postoje unutar društva. Manjine prihvaćamo u svoju zajednicu i to na način da otkrijemo što nam je zajedničko, što nas može zbližiti, ili tako da prihvatimo različitost koja nas možda obogaćuje. To nas navodi da prihvatimo razlike ali i da nismo stranci u zajedničkoj državi.. Transkript: .

Poštuju li se prava manjina u Hrvatskoj? Znate li za primjer pozitivne diskriminacije manjine?

Poprimaju li manjine hrvatske običaje ili i većinski narod posuđuje od nacionalnih manjina?

Što je čije?

Rado prihvaćamo dobre, zabavne ili ukusne proizvode drugih nacija. Znaš li što je čije?

Manjine u jeziku

Neke riječi su se toliko udomaćile da nismo ni svjesni da nisu "naše". Pokušaj spojiti hrvatsku posuđenicu sa zemljom iz koje potječe.

#1 Zadatak

Upari riječ s vrstom posuđenice.

Bohemizam ili čehizam časopis
Talijanizam mandarina
Hungarizam cipela
#2 Zadatak

Upari riječ s vrstom posuđenice.

Hungarizam gorgonzola
Bohemizam ili čehizam Ustav
Talijanizam lopov
#3 Zadatak

Upari riječ s vrstom posuđenice.

Bohemizam ili čehizam lepinja
Talijanizam bakalar
Hungarizam pokus
#4 Zadatak

Upari riječ s vrstom posuđenice.

Hungarizam stroj
Bohemizam ili čehizam roba
Talijanizam stol
#5 Zadatak

Upari riječ s vrstom posuđenice.

Hungarizam vlak
Talijanizam roštilj
Bohemizam ili čehizam kupola
#6 Zadatak

Upari riječ s vrstom posuđenice.

Hungarizam kupola
Talijanizam roštilj
Bohemizam ili čehizam vlak

Nije naš cilj da postanemo kao drugi, potrebno je da se međusobno razlikujemo, da naučimo vidjeti drugačije ljude od sebe i da ih poštujemo zbog toga što jesu.

Hermann Hesse