Učitavanje
Međupredmetna tema
Zdravlje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Vrijeme reakcije

6. razred osnovne škole

7. razred osnovne škole

8. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Što znate o štetnim posljedicama ovisnosti o alkoholu i opojnim drogama? Kako opojne supstance utječu na vrijeme reakcije? Zašto postoje zakoni o vožnji pod utjecajem alkohola?

Saznajte odgovore u videozapisu koji slijedi.

VRTI MI SE U GLAVI Kako znamo da start u nekoj trkaćoj disciplini nije bio ispravan? Pucanj iz startnog pištolja označava početak trke. Trkač može krenuti tek kada začuje pucanj. Vrijeme reakcije na startni pištolj tj. na zvuk iznosi 0.17 sekundi, a ako je trkač krenuo prije tog vremena start nije ispravan. Vrijeme naše reakcije ovisi o vrsti podražaja. Vrijeme reakcije na vizualni i zvučni podražaj nešto je dulje od reakcije na dodir. To se događa jer u slučaju podražaja zvukom tj. vizualnim podražajem informacija prvo putuje do mozga na obradu, a tek onda kreće reakcija na podražaj. Kod podražaja dodirom situacija je drugačija – reakcija se događa kroz refleksni luk i to u vremenu od 0.15 sekundi. Za zvuk je vrijeme reakcije 0.17, a za vid 0.25 sekundi. Razne stvari mogu utjecati na vrijeme reakcije u svakodnevnom životu: supstance, umor i razna ometanja. Opojne supstance mijenjaju rad tijela nakon njihove konzumacije. Takve učestale supstance su nikotin iz cigareta, kofein iz kave i različitih pića, te alkohol. Osim toga postoji pregršt lijekova prepisanih od strane liječnika, ali i onih u slobodnoj prodaji. Svi te supstance mogu se klasificirati u dvije kategorije: stimulansi i depresori. Stimulansi drži tijelo budnim i „spremnim“ i mogu ubrzati vrijeme reakcije. Depresori su supstance koje produžuju vrijeme reakcije jer usporavaju tijelo. Na primjer kofein je stimulans, a alkohol depresor. Upravo iz tog razloga postoje strogi zakoni vezani uz vožnju pod utjecajem alkohola. Jeste li znali da je vožnja pod utjecajem alkohola uzrok približno 25 % prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom unutar Europske Unije? Pod utjecajem alkohola teže se koncentriramo na dva zadatka istovremeno što je u prometu čest slučaj. Na primjer vozač je koncentriran na promet, ali pritom mora tražiti i pravu adresu ili skretanje. Također opada opreznost koja je potrebna za vožnju, ali i mogućnost pravilne percepcije i zaključivanja o eventualnim problemima u prometu. Vozači pod utjecajem alkohola teže mogu zadržati položaj automobila unutar trake pogotovo ako je cesta vijugava, slabije vide i imaju otežane psihomotorne funkcije. Stupanj alkoholiziranosti određuje se količinom alkohola u krvi. Razmjerno količini alkohola u krvi, slabi mogućnost adekvatne percepcije i rasuđivanja, kao i motorne sposobnosti vozača.. Transkript: .

Upravljanje automobilom brzinom prilagođenom prometnim uvjetima omogućuje vozaču pravodobno uočavanje konkretnih opasnosti na cesti i sigurno reagiranje na njih, no s porastom razine alkohola u krvi smanjuju se vozačeve motoričke sposobnosti. Znate li kako policija testira ravnotežu vozača kojega zaustavi?

Pravac regresije

Osmislite eksperiment - odlučite koju svoju reakciju ćete promatrati, što će biti podražaj i kako ćete mjeriti vrijeme reakcije. Pozovite i pomoćnika.

Na početku izvođenja eksperimenta zapišite vrijeme svoje reakcije u sekundama.

Sljedeća mjerenja provedite tako da se prije ponavljanja eksperimenta zavrtite oko svoje osi dva puta, zatim četiri puta, pa šest puta i tako dalje. Za svaki broj okreta izračunajte vrijeme svoje reakcije u sekundama

Vrijednosti koje izmjerite unesite u donju interakciju kao točke: apscisa predstavlja broj vrtnji, a ordinata vrijeme reakcije u sekundama. Upišite vrijednosti u tablicu.

Nacrtajte pravac regresije - pravac koji prolazi najbliže svim ucrtanim točkama.

Zamislite sada kako svake dvije vrtnje u ovom eksperimentu predstavljaju jednu čašu alkoholnog pića.

Pogledajte nacrtani pravac regresije - što bi se događalo s vašom reakcijom pri daljnjoj konzumaciji alkohola?

Što bi se sve moglo dogoditi vozaču pod utjecajem alkohola?