Učitavanje
Međupredmetna tema
Zdravlje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Refleksi

6. razred osnovne škole, 7. razred osnovne škole, 8. razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Znate li što je refleks?

Pogledajte sliku. Što ona prikazuje?

Na slici je prikazan najjednostavniji put živčanog impulsa - od perifernog osjetilnog receptora preko leđne moždine do mišića, koji reagira kretnjom (ili do žlijezde, koja reagira lučenjem). Taj put zove se refleksni luk.

Podražaj pokreće refleksni odgovor, a konačni refleksni odgovor ovisi o funkciji podraženog organa. Tek nakon refleksnog odgovora organizma postajemo svjesni što se dogodilo (kada veliki mozak primi informacije iz leđne moždine).

Opisani put u limbičkom sustavu mozga pomaže nam u procesu učenja i prilagođavanja životnim uvjetima, a zastupljen je i u životinjskom svijetu.

Vrijeme reakcije

Koja je važnost refleksa u našem životu? Što sve usporava naše reflekse? Kakav utjecaj na naš život može imati usporavanje refleksa? Zašto policija često ističe plakate i reklame “Ako piješ, ne vozi”?

Pogledaj videozapis o vremenu reakcije.

Čimbenici sigurne vožnje

Osim vremena reakcije, postoje i drugi čimbenici potrebni za sigurnu vožnju. Svi se oni smanjuju pod utjecajem alkohola.

Na prvoj kartici upoznajte čimbenike sigurne vožnje, a zatim ih na drugoj kartici spojite s njihovim opisima i provjerite što ste usvojili.

Prometna kultura stječe se se od najranijeg djetinjstva. Najvažnija je sigurnosna navika vozača u prometu da svojim postupcima ne ugrožavaju sebe i druge sudionike prometa.

Sažmite što ste naučili u ovom interaktivnom sadržaju u informativni letak "Hvala na sigurnoj vožnji". Poklonite ga osobi koja vas najčešće vozi.