Učitavanje
Međupredmetna tema
Učiti kako učiti
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Oče naš, a ne Oče moj

1. razred srednje škole

2. razred srednje škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Molitvu Oče naš ne smještamo samo u kontekst duhovnosti i vjere, već i općeljudskih vrijednosti, poruke ljubavi i humanosti, tolerancije i uvažavanja različitosti te isprepletanja međusobnih utjecaja. Uz naziv Otac za Boga veže se blizina, brižnost, zaštita, sigurnost, ljubav i milosrđe. Izraz naš usmjerava na bližnjega jer ako je jedan Otac svih ljudi, svi smo mi braća i sestre, neovisno o vjerskoj, nacionalnoj ili kulturnoj (ne)pripadnosti.

OČE NAŠ, A NE OČE MOJ Oče naš (lat. Pater noster) je kršćanska molitva dana od samog Isusa Krista i zapisana u Bibliji. Mole je sve kršćanske sljedbe. Evanđelja donose dva različita teksta ove molitve. Evanđelje po Luki (11: 2-4) ima nešto sažetiji tekst koji započinje riječima »Oče, sveti se ime tvoje«, dok Evanđelje po Mateju (6: 9- 13) donosi duži tekst, koji se koristi i u liturgiji, a započinje riječima »Oče naš, koji jesi na nebesima«. U evanđelju po Luki, Isusa njegovi učenici traže da ih nauči moliti, nakon što su i njega vidjeli kako moli. Nakon što ih je poučio ovoj molitvi, Isus nastavlja govoriti o tome kako moraju imati povjerenja u Boga koji uvijek čuje njihove molitve. Kod Mateja, »Oče naš« dio je poznatog Govora na gori i to onog njegovog dijela koji se neposredno tiče milostinje, molitve i posta. Važno je primijetiti aramejski izvornik naziva za Boga Oca. Nazivanje Boga ocem stari je običaj čovječanstva koji se javlja još u sumerskim tekstovima, a 15 puta se pojavljuje u Starom Zavjetu. Ipak ovo oslovljavanje u molitvi Oče naš ima poseban novi prizvuk budući molitelj njime sudjeluje u Isusovu odnosu prema Ocu, koji je Boga oslovio kao Abba “dragi Oče” što je fraza dječje intimnosti. Molitva Oče naš ima dvodijelnu strukturu u čemu se može prepoznati aluzija na dvije ploče Dekaloga. U prošnjama prvog dijela tema je čovjekov odnos s Bogom, dok se zazivi drugog dijela odnose na ljudske potrebe. Tri prve prošnje formalno i sadržajno tijesno su povezane. Na početku stoji zaziv u kome se Boga oslovljava s “Oče naš koji jesi na nebesima!” To početno oslovljavanje Boga kao Oca stoji nad čitavom molitvom. Iza toga slijede tri zaziva u trećem licu jednine, koji tvore prvi dio Oče naša. Drugim članom treće prošnje “kako na nebu tako I na zemlji” uokviruje se prvi dio molitve aludirajući na uvodni redak “koji jesi na nebesima I u isto vrijeme sa smjernicom “tako I na zemlji” naglašava zemaljsku perspektivu drugog dijela Oče naša koji se sastoji od četiri prošnje. Molitva Oče naš izvorno je nastala na aramejskom jeziku, a prevedena je na sve svjetske jezike.. Transkript: .

Molitva Oče naš izvorno je nastala na aramejskom jeziku, a prevedena je na sve svjetske jezike.

Tekst molitve

U nastavku možete usporediti tekst molitve na svahiliju uz skladbu Christophera Tina Baba Yetu (uvodne teme video igre Civilizacija IV) s hrvatskim prijevodom.

Autor je skladbe Baba Yetu Christopher Chiyan Tin, američki skladatelj kineskog porijekla. Pjesma je izvorno skladana kao tematska pjesma za videoigru o usponu čovječanstva Civilizacija IV. te je 2011. osvojila nagradu Grammy. Postigla je izuzetnu popularnost i izvan industrije videoigara te je danas zbog svog nastanka i prepoznatljivosti simbol i metafora multikulturalnosti u svijetu.

Nikola Tesla: Sva filozofija života sazdana je u molitvi Oče naš

Početkom 20. stoljeća, kada je Nikola Tesla bio na vrhuncu slave, Teslin prijatelj, američki pjesnik Johnson, zamolio ga je da sažeto izloži svoju životnu filozofiju.

Tesla je prihvatio ponudu i napisao esej o tome kako je čitavog života, od najranijeg djetinjstva, tragao za uzrokom moći ljudske energije. On navodi kako je bio duboko začuđen i oduševljen kada je poslije mnogo godina i desetljeća traganja konačno našao odgovor, koji se sve vrijeme nalazio blizu njega, u molitvi Oče naš kao svojevrsnom pokretaču.

Nikola Tesla smatrao je da ova molitva obvezuje: budući da smo djeca istoga Oca, dužni smo mu bratstvo ljubavi jedni prema drugima, neovisno o međusobnim razlikama.