IZBJEGLICA

je stranac/strankinja koji/koja se ne nalazi u zemlji svoga državljanstva te se zbog osnovanog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja ne može ili ne želi staviti pod zaštitu te zemlje. Izbjeglica je i osoba bez državljanstva koja se nalazi izvan zemlje uobičajenog boravišta, a koja se ne može ili se zbog osnovanog straha ne želi vratiti u tu zemlju. To je zajednički naziv za sve osobe koje uživaju neku vrstu zaštite.

TRAŽITELJ/ICA AZILA

je stranac/strankinja koji/koja ulaskom u RH podnese zahtjev za azil te se za vrijeme razmatranja zahtjeva nalazi u zemlji. Osobe koje traže azil uglavnom su smještene u prihvatilištima za tražitelje/ice azila - objektima koji služe skupnom smještaju (u Kutini i u Zagrebu). Ako tražitelji azila imaju vlastita sredstva kojima mogu financirati smještaj, ili članove obitelji ili prijatelje koji su ih voljni primiti, onda mogu boraviti i ondje. Tražitelji/ce azila nemaju ograničenje prava kretanja te mogu biti smješteni/e bilo gdje na teritoriju RH.

AZILANT/ICA

je izbjeglica kojemu/kojoj je odobren azil na temelju odredbi Zakona o azilu.

AZIL

je pružanje zaštite i utočišta određene države na njezinu teritoriju osobi koja je napustila svoju državu zbog osnovanog straha od proganjanja, odnosno zato što su mu/joj ugrožena osnovna ljudska prava. Azil se neće i ne može odobriti na temelju ekonomskih razloga, već isključivo političkih. Izbjeglice imaju pravo tražiti azil, a migranti nemaju.

SUPSIDIJARNA ZAŠTITA

je zaštita koja se odobrava strancu/strankinji koji/koja ne ispunjava uvjete za odobrenje azila, a za kojega/koju postoje opravdani razlozi koji ukazuju da će se povratkom u zemlju podrijetla suočiti sa stvarnim rizikom trpljenja ozbiljne nepravde. Zbog takvog rizika strancu/strankinji odobrava se ovaj oblik zaštite na razdoblje od tri godine.

PRIVREMENA ZAŠTITA

odobrava se strancima koji u velikom broju dolaze u Hrvatsku iz zemlje u kojoj se zbog rata (ili njemu sličnog stanja), općeg nasilja ili unutarnjih sukoba krše ljudska prava. Ovaj oblik zaštite odobrava se na godinu dana, zbog nespremnosti ili nemogućnosti zemlje podrijetla da pruži zaštitu i, ako zbog velikog broja osoba, nije moguće učinkovito provesti postupak za odobrenje azila u interesu svih osoba koje traže zaštitu.

STRANAC/KINJA

je osoba drugog državljanstva, a iz perspektive hrvatskih državljana osoba koja nema hrvatsko državljanstvo.

OZBILJNA NEPRAVDA

podrazumijeva prijetnju smrtnom kaznom/smaknućem, mučenje, nečovječno/ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje te ozbiljnu i individualnu prijetnju životu zbog proizvoljnog nasilja u međunarodnim ili unutarnjim oružanim sukobima.

NAČELO ZABRANE VRAĆANJA

je temeljno načelo definirano Konvencijom o statusu izbjeglica iz 1951. Štiti izbjeglice koje se nađu na području izvan zemlje podrijetla od prisilnog vraćanja na područje gdje postoji vjerojatnost da bi bili proganjani, mučeni ili ubijeni.

DUBLINSKA UREDBA

je uredba Vijeća EU kojom je definirana nadležnost članice EU o postupku traženja azila u zemlji članici EU. Dublinska uredba unosi pojam „dijeljenje tereta“ u zajedničkom sustavu azila EU, što znači da osoba, koja zatraži azil u jednoj zemlji članici, isto ne može učiniti u drugoj zemlji članici. Cijeli proces podržava EURODAC SUSTAV - baza podataka EU-a s otiscima prstiju tražitelja azila. Kada netko zatraži azil, bez obzira gdje se nalazi u EU, njegovi/njezini se otisci unose u središnji sustav Eurodaca, čime je vidljivo u kojoj je zemlji osoba prvi put zatražila azil.

NEREGULARNI IMIGRANTI

su oni stranci koji su u RH ušli bez pravovaljanih dokumenata i koji nemaju namjeru tražiti azil ili neku drugu vrstu dozvole boravka. Uobičajen termin za takve osobe je nezakoniti ili ilegalni imigranti, no iz perspektive ljudskih prava pogrešno je osobu nazivati ilegalnom, odnosno nezakonitom. Niti jedna osoba ne može biti nezakonita (ilegalna), nezakoniti mogu biti njezini postupci ili ponašanje.

MIGRANTI/MIGRACIJE

Pojmom „migracije“ označavamo fizičko kretanje ljudi iz jednog područja na drugo, najčešće preko velikih udaljenosti i/ili u velikim grupama. Za razliku od termina „izbjeglica“, koji podrazumijeva ljude koji su zbog ratnih sukoba protjerani iz svoje države, pojam „migranti“ odnosi se na osobe koje su se odlučile preseliti na neko drugo područje zbog želje za boljim životom.