Učitavanje
Međupredmetna tema
Građanski odgoj i obrazovanje
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Demokracija vs. diktatura

6 razred osnovne škole

7. razred osnovne škole

8 razred osnovne škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Demokracija

Znate li navesti osnovna obilježja demokracije kao državnog uređenja? Kako je živjeti u demokratskim državama, a kako u nedemokratskim? Pogledajte videozapis pa uočite koja građanska i politička prava imaju građani u demokratskim državama.

DEMOKRACIJA Demokracija označava državno uređenje u kojem vlada narod. Dolazi od grč. riječi demos što označava narod i grč. riječi kratein što označava vladati. Koga smatramo narodom koji može vladati? I kako narod vlada? Građani danas u demokratskim društvima mogu vladati zahvaljujući građanskim i političkim pravima za koja su se izborili i koja su im osigurana zakonima. Politička i građanska prava dodjeljuju se svim punoljetnim državljanima neke političke zajednice bez obzira na razlike koje postoje među njima, kao što su, primjerice, razlike s obzirom na spol, dob, klasu, imovinski status, etničku pripadnost itd. Za građane to označava da imaju pravo na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja, udruživanja u zajednice, osnivanja političkih stranaka i slobodnog djelovanja, odnosno biti sudionici kreiranja vlasti i političkog odlučivanja u svojoj državi. Tako građani biraju svoje predstavnike iz naroda, koji će donositi odluke za njih. Svako sudjelovanje građana ali i rad predstavnika vlasti, definirano je zakonima koji se odnose na sve stanovnike države jednako. Stoga je obilježje demokratskih društava postojanje participacijske političke kulture u kojoj građani aktivno sudjeluju u političkim procesima.. Transkript: .

Imate li vi kao pojedinac građanska prava u Republici Hrvatskoj? Razmislite sudjelujete li u političkim procesima i obrazložite odgovor. Mislite li da demokratska državna uređenja imaju svojih nedostataka?

Što mislite mogu li građani biti politički aktivni u nedemokratskim državama?

Diktatura

Koja su osnovna obilježja diktature? Što možete reći o građanskim i političkim pravima u diktaturama? Znate li neku državu koja je po svom državnom uređenju diktatura? Pažljivo pogledajte videozapis pa uočite nekoliko osnovnih obilježja po kojima se diktatura razlikuje od demokracije.

DIKTATURA Diktature su državna uređenja u kojima najčešće vlada jedna osoba, a njegova je vlast neograničena. Ovakav oblik vlasti je najsličniji nekadašnjim aspolutnim monarhijama. Na vlast se može doći vojnim udarom, izborima ili se vlast nasljeđuje unutar jedne obitelji, kao u primjeru Sjeverne Koreje. U takvim državnim uređenjima građanska i politička prava ne postoje ili su minimalna. Uloga građana je da poštuju zakone koje donosi vlast, ali na njih ne mogu utjecati. U diktaturama je prisutna podanička politička kultura u kojoj građani ''slijepo'' služe zakonima i ne preispituju njihovu valjanost. Sudjelovanje na izborima, ukoliko se provode, strogo je ograničeno te se najčešće nudi samo jedan kandidat. Da bi si kandidat na izborima osigurao vlast, često dolazi do manipuliranja izbornim rezultatima. Slobodno osnivanje političkih stranka ne postoji, a sloboda mišljenja, udruživanja i okupljanja građana strogo je kontrolirana ili zabranjena. Sloboda koju poznaju stanovnici demokratskih društava, u diktaturama je nepoznanica.. Transkript: .

Koje opasnosti proizlaze iz vlasti jednoga čovjeka? Ima li diktatura ipak nekih prednosti u odnosu na demokraciju?

Razvrstavanje političkih prava

Građanska prava, sudjelovanje na izborima i postupak dolaska na vlast samo su neka obilježja po kojima se demokracija i diktatura razlikuju. U sljedećem zadatku razvrstajte obilježja tih dvaju državnih uređenja.

Što mislite koje je državno uređenje za građane bolje? Hoće li se pozitivne promjene za građane brže donijeti u demokracijama ili u diktaturama? Je li bolje aktivno sudjelovati u politici svoje države ili biti “podanik”?