Učitavanje
Međupredmetna tema
Osobni i socijalni razvoj
Veličina slova
Naslovna slika
Interaktivni sadržaj za učenike

Kako zabljesnuti na razgovoru za posao

3. razred srednje škole

4. razred srednje škole

Odgojno-obrazovna očekivanja

Intervju za posao

Možda je za neke od vas traženje posla događaj iz vrlo bliske budućnosti. Bilo to uskoro ili za nekoliko godina, neizbježno vas u tom procesu očekuje razgovor za posao. Dojam koji ćete ostaviti kod poslodavca na tom razgovoru ne mora presudan, ali je itekako važan. Pogledajte videozapis u kojem ćete čuti nekoliko konkretnih savjeta kako se pripremiti za razgovor i kako prevladati nervozu.

RAZGOVOR ZA POSAO Prvi dojam ostavljamo pri upoznavanju, a vrlo se često stvara na temelju izgleda, ponašanja, boje glasa, neverbalne komunikacije te nizu elemenata na neverbalnoj, glasovnoj i verbalnoj razini. Istraživanja su dokazala da je dovoljno 7 do 30 sekunda za stvaranje prvog dojma. Isto tako tijekom prvih nekoliko minuta intervjua samo 7% mišljenja o vama temelji se na onome što ste rekli – ostalo je posljedica dojma o vašem izgledu, ponašanju i glasu. Iz tog razloga potrebno je potruditi se i na razgovor za posao doći uredno odjeveni, djelovati pozitivno, te govoriti jasno i sigurno. Na razgovoru za posao se svi želimo prikazati u najboljem svjetlu. Stoga je mala nervoza sasvim uobičajena. Ključ u prevladavanju nervoze je dobra priprema. Kako biste prevladali nervozu i održali što uspješniji razgovor evo nekoliko savjeta: - Provjerite kamo idite – mjesto održavanja intervjua i kako i na koji način ćete doći do tamo. Najbolje je doći 10 minuta prije dogovorenog termina. - Vježbajte i pripremite se za razgovor: o razmotrite tipična pitanja koje poslodavci postavljaju prilikom razgovora za posao i pripremite svoje odgovore. Dobri odgovori su konkretni i sažeti. Temelje se na konkretnim primjerima koji ističu vaše vještine i odražavaju vaš životopis posebno u segmentima koji su relevantni za položaj za koji kandidirate. o Također je dobro pripremiti i nekoliko pitanja koja možete postaviti potencijalnom poslodavcu vezano uz sam posao, tvrtku ili sektor jer na taj način možete dobiti odgovor na pitanje koje vas zanima, ali i pokazati svoje razumijevanje i zainteresiranost - Na samom razgovoru dobro je: o Paziti na govor tijela i držanje – uspravno sjedite i djelujte zainteresirano, te naravno gledajte u oči osobu s kojom razgovarate. o Pokazati samopouzdanje, ali pazite da ne ispadnete agresivni ili uobraženi. o Obrazložiti odgovore na pitanja, a ne odgovarati samo s „da“ ili „ne“ o Izbjegavati neprimjerene teme: politiku, viceve, osobne teme. o Ne kritizirajte bivše poslodavce i kolege. Predstavite se u najboljem svjetlu, ali pritom budite iskreni i realni. Istaknite svoja postignuća i kvalitete, posebno one koje bi vam mogle koristiti na budućem poslu. Na kraju razgovora naglasite da ste vrlo zainteresirani za posao te se raspitajte o sljedećim koracima u natječajnom postupku. Slobodno zatražite povratnu informaciju o tome kako ste prošli na razgovoru, neovisno o tome jeste li ušli u uži krug odnosno dobili posao ili ne.. Transkript: .

Ne postoji čarobna formula koja će vam zajamčiti da ćete traženi posao zaista i dobiti, ali će vam ovi savjeti svakako biti korisni. Budete li ih se pridržavali, bez obzira na ishod, razgovor za posao bit će za vas zasigurno manje stresan.

Kako zabljesnuti na selekcijskom razgovoru?

Iako je teško sa sigurnošću predvidjeti koja će nam pitanja poslodavac postaviti na razgovoru, pretpostavljamo da će biti usmjerena na našu motivaciju za posao, na naše znanje o konkretnoj tvrtki te na osobne interese. U sljedećoj vježbi pokušajte zamisliti da ste došli na razgovor za posao pa odgovorite na pitanja koja se kriju iza brojeva.

Razgovor za posao nije test iz matematike, u njemu nema točnih i netočnih odgovora, no vježba i priprema prvi su koraci na putu prema uspjehu.