Učitavanje

Pojmovnik

A
Apologija

(grč. ἀπολογία) je obrana, opravdanje, pohvala nekoga ili nečega, posebno obrambeni govor.

Automatizam

(prema grč. αὐτόματος: samopokretan, koji se događa sam od sebe) pojave su i funkcije organa ili čitava organizma koje se odvijaju samostalno, bez vidljiva vanjskog poticaja, ili uz poticaj izvana.

B
Bauhaus

je bila škola za arhitekturu i primijenjenu umjetnost u Njemačkoj (1919. – 1933.), gdje nastaju pokušaji ostvarenja sinteze autonomne umjetnosti i oblikovanja upotrebnih predmeta – dizajn. Riječ Bauhaus u prijevodu bi mogao značiti kućogradnja ili gradnja doma.

C
Cenzura

je kontrola i zabrana informativnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja koje provodi neko vladajuće tijelo radi dobrobiti zajednice i društva.

D
Društveno angažirana umjetnost

je programska umjetnost te se u novije doba isprepleće s aktivizmom.

Denotacija

je izravno povezana s objektom promatranja, tj. imenuje ga.

Dekonstrukcija

je filozofski postupak, odnosno sustav analize i kritike koji nastoji uzeti u obzir više mišljenja i značenja u istome trenutku, koji su često u uzajamnom sukobu i suprotnosti. Takva filozofska djela sadržavaju često binarne suprotnosti i takvim se pristupom dekonstruira dosadašnja zapadnjačka konstrukcija analitika i stvaranja do razine na kojoj se gubi jedinstveno značenje djela.

Destrukcija

označuje uništavanje, razaranje, rušenje. U pojmu se krije negacija stvaralaštva, stoga je u suprotnosti s umjetnošću koja je stvaralačka. Destrukcija se u umjetnosti pojavljuje u više aspekata: u vandalizmu, kojemu je isključiva namjera uništavanje radi osobnog osjećaja moći ili privlačenjem pozornosti, u destrukciji kao svjesnome zanemarivanju ili uništavanju spomenika zbog ideoloških razloga te u destrukciju kao umjetničkome činu i konceptualnome djelovanju.

E
Ekspresija

(lat. expressio: izraz, izričaj) je izraz, izražavanje, izražajnost. Biti ekspresivan znači biti dojmljiv, upečatljiv, izražajan, snažan.

F
Feminizam

je naziv za skupinu političkih pokreta kojima je cilj društvena, socijalna, politička i ekonomska ravnopravnost spolova, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca.

Font

je elektronički niz podataka u kojem se nalazi skup slovnih znakova i slovnih simbola (tipografskih) poput slovnih ornamenata.

G
Grafit

je prvobitno bio potpis – trag čovjeka, koji se pojavljuje još od kamenog doba kao otisak ruke na zidovima pećine. Moderni grafiti pojavljuju se 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeće u Philadelphiji i New Yorku te su naslikani bojom u spreju.

K
Kult ličnosti

javno je isticanje jedne osobe, najčešće vladara, radi poticanja nekritičkog obožavanja.

Konzumerizam

je pojam kojim se opisuje da sreća nekog pojedinca ovisi o konzumaciji dobara i usluga, odnosno o posjedovanju materijalnih dobara. Odnosi se na pretjeranu težnju za posjedovanjem i kupnjom stvari.

Konotacija

označuje izvedeno značenje ili dodanu vrijednost objektu.

Konstrukcija

je postupak kojim se neka cjelina slaže od dijelova, odnosno rezultat takva postupka. U arhitekturi to je odnos tereta i nosača.

P
Propaganda ili promidžba

način je prikazivanja poruka kojima se utječe na stavove i ponašanje mase.

Politička ideologija

narativno prenosi i iskazuje mitove i ideje u umjetničkim djelima s različitim ciljevima.

Poentilizam

je način slikanja gdje se malim jasnim točkama osnovnih boja stvara dojam velikog broja sekundarnih i ostalih boja. Tehnika se zasniva na percepcijskoj osobini oka da miješa točke boja u puni spektar tonova. Takvu metodu slikanja nazivamo divizionizam.

R
Ritual

(iz latinskog ritualis = u vezi obreda) slijed je aktivnosti koje obuhvaćaju geste, riječi, radnje ili predmete, a izvode se na odvojenom mjestu i prema zadanom slijedu. [1] Rituali mogu biti propisani tradicijom zajednice, uključujući i vjersku zajednicu. Rituale karakteriziraju, ali nisu definirani, formalizmom, tradicionalizmom, nepromjenjivošću, vladavinom pravila, sakralnom simbolikom i izvedbom.

S
Socrealizam

je usmjerenje u umjetnosti koje se prvi put pojavljuje 30-ih godina prošloga stoljeća u Sovjetskom Savezu, a poslije Drugoga svjetskog rata širi se u zemljama sa socijalističkim društvenim uređenjem.