Ishodi (kurikulum):
KEM SŠ A.3.1. Istražuje svojstva, sastav i vrstu tvari.
KEM SŠ A.3.2. Primjenjuje kemijsko nazivlje i simboliku za opisivanje sastava tvari.
KEM SŠ A.3.3. Kritički razmatra upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš.
KEM SŠ B.3.1. Analizira brzine različitih promjena.
KEM SŠ B.3.2. Procjenjuje utjecaj čimbenika na sastav reakcijske smjese u ravnotežnome sustavu.
KEM SŠ B.3.3. Analizira kemijske promjene na primjerima reakcija anorganskih i organskih tvari.
KEM SŠ D.3.1. Povezuje rezultate pokusa s konceptualnim spoznajama.
KEM SŠ D.3.2. Primjenjuje matematička znanja i vještine.
KEM SŠ D.3.3. Uočava zakonitosti uopćavanjem podataka prikazanih crtežima, grafikonima i tablicama.
-
Na temelju pokusa i uporabom multimedijskih sadržaja upoznajte fizikalna i kemijska svojstva alkohola te primjenu alkohola u svakodnevnom životu. Povezivanjem sadržaja ove DOS jedinice sa sadržajima biologije te samostalnim proučavanjem različitih izvora dodatno upoznajte opasnosti od alkoholizma.
-
Uporabom IKT alata kroz različite aktivnosti upoznajte fizikalna i kemijska svojstva aldehida. Uporabom multimedijskih sadržaja usvojite reakcije dobivanja aldehida, oksidacije aldehida i adicije alkohola na aldehide. Samostalnim pretraživanjem digitalnih izvora istražite ulogu aldehida u živom svijetu te primjenu aldehida u svakodnevnom životu.
-
Kroz različite aktivnosti upoznajte fizikalna i kemijska svojstva ketona. Uporabom multimedijskih sadržaja proučite reakcije dobivanja ketona i adicije alkohola na ketone. Samostalnim pretraživanjem digitalnih izvora istražite ulogu ketona u živom svijetu te primjenu ketona u svakodnevnom životu.
-
Primjenom 3D modela molekula upoznajte strukturu karboksilnih kiselna i značajke karboksilne skupine. Fizikalna i kemijska svojstva karboksilnih kiselina spoznat ćete eksperimentalnim istraživačkim radom. Razvijanjem sposobnosti za rad s različitim izvorima koji uključuje IKT alate, usmjerava se na proučavanje načina dobivanja i primjene karboksilnih kiselina te prirodne izvore nekih organskih kiselina. Povezivanjem ove DOS jedinice s biologijom i svakodnevnim životom proučite važnost karboksilnih kiselina kako u biološkim procesima tako i u prehrambenoj tehnologiji.
-
Suvremeni pristup koji uključuje IKT alate i predložene multimedijalne digitalne obrazovne sadržaje kroz različite aktivnosti, omogućuje upoznavanje svojstava estera. Proces esterifikacije objašnjava se pokusom. Reverzibilnost kemijske reakcije i kemijska ravnoteža kao dinamični proces temelji se na razmatranju primjera ravnotežnih reakcija esterifikacije. Samostalnim radom na različitim izvorima koji uključuju IKT proučite primjenu estera u svakodnevnom životu.
-
Samostalnim istraživačkim radom na različitim izvorima koji uključuju primjenu IKT-a te pokusu, istražite od čega se sastoji Aspirin i kako se može pripremiti u laboratoriju. Istražite zašto ovaj lijek ne gubi na svojoj važnosti, za što se sve koristi te kritički razmotrite koje su prednosti i nedostatci njegove uporabe.