Dubai – grad superlativa

Dubai je grad u kojem se svakodnevno ruše rekordi, gdje se postiže i ostvaruje ono za što se donedavno mislilo da je nemoguće, gdje je sve veće, više i inovativnije nego bilo gdje drugdje na svijetu.

To je grad koji se proteže u visinu, u širinu i pod vodu, koji betonira pustinju, kolonizira ocean i probija oblake, grad koji želi reći kako ni nebo više nije granica.

U Dubaiju se iz mora poput kipa slobode uzdiže Burj Al Arab - najluksuzniji svjetski hotel. Kad je 1999. godine sagrađen, Burj Al Arab je sa svojih 320 metara visine bio najviši hotel na svijetu. Tek 2007. godine ga je visinom pretekao drugi hotel - Rose Tower - također u Dubaiju.

U Dubaiju se nalazi i najveći šoping centar na svijetu, a sagrađen je na zemljištu koje se tada smatralo najskupljim četvornim kilometrom na svijetu. Pored Dubai Malla sagrađen je najviši neboder na svijetu – Burj Khalifa. Na gradnji tog nebodera radilo je danonoćno 9800 radnika tijekom pet godina. Radilo se na visini i usred nepodnošljivo vrućih ljetnih dana.

Kako bi dobili više obalnog prostora, šeici su odlučili nasipati more golemim količinama pijeska i kamenja. Za gradnju Pal me Jumeirah korišteno je 40 puta više materijala nego za Keopsovu piramidu. Zgotovljena je 2001. godine i tad je postala najveći umjetni otok na svijetu. No rekordi su u Dubaiju kratkog vijeka. U Dubaiju su napravljeni i umjetni otoci u obliku svijeta. Oni su luksuzna odmarališta za najbogatije i najuspješnije ljude svijeta.

Sve što u Dubaiju vidiš danas, zamišljeno je u viziji prije 30 godina. Sve što se gradi sada, gradi se za budućnost!