Uvod

Prolazeći pored pekarnice uvijek osjetite ugodan miris pečenih peciva. Jednako lijepo mirišu i kolači s vanilijom ili cimetom. Njihov karakterističan miris i aroma dolaze zbog prisutnosti aldehida odgovarajućeg mirisa.

Aldehidi zajedno s ketonima pripadaju skupini karbonilnih spojeva ili karbonila. Njihova funkcijska skupina naziva se karbonilna skupina. U njoj je ugljikov atom dvostrukom kovalentnom vezom povezan s kisikovim atomom.

Naziv aldehid nastao je kao kratica latinskog izraza alcoholus dehydrogenatus (dehidrogenirani alkohol)  kojeg je prvi put 1835. godine uporabio njemački kemičar Justus von Liebig.

Prisjetimo se nomenklature aldehida

Sustavna imena aldehida dobiju se tako da se imenu osnovnog ugljikovodika doda se nastavak –al.

 

Ugljikov atom karbonilne skupine ima uvijek redni broj jedan, tj. glavni lanac ugljikovih atoma odabire se uvijek počevši od aldehidne skupine.

Aldehidna skupina može biti neposredno vezana na prstenasti ugljikovodik. Imenu osnovnog ugljikovodika u tom se slučaju dodaje nastavak -karbaldehid.

U imenovanju aldehidna skupina ima prednost u odnosu na alkilnu skupinu, atome halogena, dvostruku i trostruku vezu te hidroksilnu skupinu.

Nerazgranati aciklični aldehidi sa dvije aldehidne skupine dobivaju nastavak -dial.

Najjednostavniji aldehid formaldehid (metanal) ima jedan ugljikov atom, a odgovarajuća karboksilna kiselina s jednim ugljikovim atomom je metanska ili mravlja kiselina (lat. acidum formicum).

Aldehid s dva ugljikova atoma je etanal, a trivijalno ime mu je acetaldehid od latinskog imena octene kiseline (lat. acidum aceticum).

Fizikalna svojstva aldehida

Aldehidna skupina je polarna zbog razlike u elektronegativnosti kisikova i ugljikova atoma s djelomičnim negativnim nabojem na kisikovom i djelomičnim pozitivnim nabojem na ugljikovom atomu.

Molekule aldehida ne mogu se međusobno povezivati vodikovim vezama. Između molekula aldehida djeluju dipol-dipol interakcije.

Stoga su temperature vrelišta aldehida niže nego kod odgovarajućih alkohola, a više u odnosu na pripadne alkane.

Riješite zadatak!

Aldehidi se mogu s vodikovim vezama povezati s molekulama vode pa su manji aldehidi dobro topljivi u vodi, a porastom ugljikovodičnog lanca topljivost im opada. Metanal i etanal se miješaju s vodom u svim omjerima.

Dobivanje aldehida

Istražite na koje se sve načine može utjecati na sastav produkata u ovoj reakciji.

Reakcija oksidacije etanola kalijevim dikromatom koristila se u starom obliku alkotesta i služila je za određivanje količine alkohola u dahu vozača. Oksidaciju alkohola pratila je redukcija dikromata pri čemu se je boja otopine mijenjala iz narančaste u zelenu.

Danas se količina alkohola u dahu mjeri elektroničkim uređajem.

1. Pokus

Fotografija prikazuje ilustraciju čovječuljka žute boje koji stoji na jednoj nozi s raširenim rukama. Ovaj test se nekada izvodi pri alkotestiranju.

Alkotest

Kemijska svojstva aldehida

Aldehidi su reaktivni spojevi i ulaze u veliki broj kemijskih reakcija, od kojih ćemo spomenuti samo neke.

Oksidacija aldehida

Test srebrnog zrcala

3. Pokus

Fotografija prikazuje aparaturu koja se koristi pri testu srebrnog zrcala.

Test srebrnog zrcala

Fehlingov reagens je lužnata otopina kompleksnog bakrova(II) kationa i tartaratnog iona, a  priprema se iz otopina Fehling I i Fehling II. Fehling I je vodena otopina bakrova(II) sulfata, a Fehling II je lužnata otopina kalijeva natrijeva tartarata.

U lužnatoj otopini aldehidi reduciraju ione Cu2+ pri čemu nastaje crvenkastosmeđi talog bakrova(I) oksida, Cu2O. Ova je reakcija poznata kao Fehlingova reakcija.

 

Fehlingova reakcija

[latex]RCHO\space +\space 2Cu^{2+}\space +\space 5OH\space ^–\longrightarrow \space RCOO^–\space +\space Cu_2O\space +\space 3H_2O[/latex]

2. Pokus

Fotografija prikazuje kapanje prozirne tekućine kapaljkom u epruvetu

Fehlingova reakcija

Redukcija aldehida

Tako se primjerice redukcijom etanala dobiva alkohol etanol.

Adicijske reakcije

Navedena reakcije redukcije aldehida predstavlja adiciju vodika na C=O vezu. većina reakcija aldehida su reakcije adicije. Na karbonilnu se skupinu pored vodika mogu adirati primjerice voda, alkohol, cijanovodik i dr.

Vezivanjem druge molekule alkohola nastaju acetali, spojevi s dvije eterske funkcijske skupine. Reakcije su povratne i u kiselim vodenim otopinama ponovno nastaju alkoholi i aldehidi.

U nekim organskim spojevima zastupljene su i aldehidna i hidroksilna skupina koje često stupaju međusobno u reakciju dajući poluacetale. Poluacetali nastali takvom reakcijom unutar molekule su prstenaste strukture. Ta je reakcija osobito važna za monosaharid glukozu.

Aldehidi u svakodnevnom životu

2. Problemski zadatak

Služeći se rotirajućim modelima molekula cimetnog aldehida i vanilina nacrtajte njihove skeletne molekule. Uočite položaj aldehidne skupine. Usporedite strukture ovih dviju molekula i istaknite njihove sličnosti. Oba se spoja ubrajaju u skupinu aromatskih aldehida. Istražite u stručnoj literaturi što su aromatski spojevi i koja su njihova najvažnija svojstva.

3. Problemski zadatak

Korištenjem različitih izvora istražite koje su biljke i životinje poznate po proizvodnji mirisnih aldehida i čemu im služe. Svoje zaključke pripremite u obliku interaktivne prezentacije pomoću aplikacije Sway.