Opis pokusa i zapažanja
Korak 1.
U Erlenmeyerovu tikvicu ulijte 50 mL vode i dodajte zgnječenu bananu te dobro izmiješajte. U dobivenu smjesu dodajte oko 5 g izmrvljenog svježeg kvasca i promiješajte. Tikvicu zatim začepite čepom s koljenastom staklenom cjevčicom. Na kraj cjevčice spojite drugu koljenastu cjevčicu i njen kraj uronite u Erlenmeyerovu tikvicu s vapnenom vodom čiji otvor zatvorite s vatom. Ostavite aparaturu na toplom mjestu (oko 27 °C) i tijekom sljedećih 2do 3 dana promatrajte promjene. Kakve se promjene uočavaju u tikvici s bananom, a kakve u tikvici s vapnenom vodom.
Korak 2.
Nakon dva do tri dana odčepite tikvicu i pomirišite sadržaj tikvice. Skicirajte pokus, zapišite opažanja i zaključke.
Napišite kemijske jednadžbe koje prikazuju procese u prvoj i drugoj tikvici.
Korak 1.
U Erlenmeyerovu tikvicu ulijte 50 mL vode.
Zatim dodajte zgnječenu bananu te dobro izmiješajte.
U dobivenu smjesu dodajte oko 5 g izmrvljenog svježeg kvasca i promiješajte.
Tikvicu zatim začepite čepom s koljenastom staklenom cjevčicom.
Na kraj cjevčice spojite drugu koljenastu cjevčicu.
Kraj koljenaste cjevčice uronite u Erlenmeyerovu tikvicu
s vapnenom vodom čiji otvor zatvorite s vatom.
Ostavite aparaturu na toplom mjestu (oko 27 °C).
Tijekom sljedećih 2 do 3 dana promatrajte promjene.
Kakve se promjene uočavaju u tikvici s bananom?
Kakve u tikvici s vapnenom vodom?
Korak 2.
Nakon dva do tri dana odčepite tikvicu i pomirišite sadržaj tikvice.
Skicirajte pokus, zapišite opažanja i zaključke.
Napišite kemijske jednadžbe koje prikazuju procese u prvoj i drugoj tikvici.